Tarwe zet de toon in EU-graanmarkt
De tarwebalans is in West-Europa heel krap. De eindvoorraad ten opzichte van het verbruik vertoont de laagste ratio sinds heel lange tijd.
Volgens de cijfers in het jongste Wasde-maandrapport over de agrarische wereldmarkten van het Amerikaanse ministerie van landbouw, is de prognose voor de eindvoorraad tarwe in de EU (+VK) dit boekjaar 2020-2021 maar 10,6 miljoen ton. Dat was in de beide voorgaande jaren 15,9 en 14,3 miljoen ton. Er is dit seizoen dan ook veel tarwe geëxporteerd.
De overgang van de oude op de nieuwe oogst wordt krap. De prijzen zijn nog steeds fors en de markt zal vrij vast gestemd blijven. De prognose van de tarwe-eindvoorraden in de EU en in de VS zijn overigens ten opzichte van een maand geleden niet veranderd. Die van China wel, met 4,5 miljoen ton, vanwege verhoogd ingeschat verbruik.
Mais is zeker voldoende beschikbaar, dankzij import, maar is op de wereldmarkt hoog geprijsd. Ook wegen de vrachtkosten zwaar. Ondanks ruimer aanbod is mais zelfs duurder dan tarwe. Voor gerst is de balans op papier ruimer. Dit graan wordt dankzij de aantrekkelijker prijs flink ingezet door de voederindustrie, maar daar zit wel een maximum aan. De aanvoer vanuit Duitsland is voor Nederlandse afnemers wel gelopen, dat wil zeggen in de gevallen dat het logistiek gunstig is. Weliswaar is er ook vanuit het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië wel aanbod van gerst, maar dat is ook brouwgerst en minder voergerst.
Ook rogge, een veel ‘kleiner’ gewas, wordt momenteel goed ingezet door verwerkers, in met name voeder voor vleesvarkens. Rogge lijkt zelfs tamelijk krap te worden, terwijl het tot een maand geleden meer dan genoeg voorhanden was.
Prognose: vaste markt.
Bron Boerderij