Wonden likken op de uienmarkt
Rode uien zijn minder snel in prijs gedaald. Maar het is nu zonneklaar na een aantal weken afwachten dat de (termijn) prijzen van januari en begin februari te optimistisch waren. Met een inkoopprijs van 20-25 cent kunnen Nederlandse uienexporteurs niet concurreren op de wereldmarkt.
Egyptische concurrentie
Met name sinds het aanbod uit Egypte in februari op gang gekomen is, lijkt dit proces in gang gezet te zijn. De exportcijfers zijn nog steeds hoger dan het langjarig gemiddelde en benaderen het nooit eerder gehaalde recordvolume van 1 miljoen, sinds het begin van het seizoen. Maar dit betekent niet dat afnemers wereldwijd op de kwalitatief goede Nederlandse bewaaruien die 20 cent moeten kosten, zitten te springen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de prijs zich op korte termijn nog herstelt. Het is eerder de vraag waar de uien naar toe moeten die niet aan de standaard kwaliteitsvoorwaarden voldoen, en vooral tegen welke prijs.
Peenmarkt evenmin positief
Op de peenmarkt is de stemming al niet veel beter. In Emmeloord werd donderdag 18 maart een prijsverlaging voor B-peen van 1,5 cent per kilo genoteerd, waardoor dit product nu gemiddeld nog een kwartje per kilo opbrengt. Middenmeer noteerde voor C/D peen eerder deze week een prijsdaling van 1 cent naar 18-24 cent per kilo. Schalenpeen bleef stabiel in prijs. Het is duidelijk dat de opleving van de prijs medio februari vooral gedreven werd door speculatie over de effecten van de koudegolf.
Bron: Akkerwijzer