Brussel verwacht grotere graanoogst in EU
De Europese Commissie verwacht dat de EU dit jaar meer graan gaat oogsten. Dat kan druk op de graanprijzen veroorzaken. Volgens de Commissie is er meer wintergraan gezaaid dan in het jaar er voor. Bij een gemiddeld groeiseizoen leidt dat tot een graanoogst van 292,5 miljoen ton. Dat is 5,3% meer dan vorig jaar van de akkers is gehaald.
Meer tarwe gezaaid
Er is 20,1 miljoen hectare wintertarwe gezaaid, meldt de Commissie in de Short-Term Outlook 2021. Dat is bijna 4% meer dan een jaar eerder. Het areaal durumtarwe groeit met 3%. Het areaal wintergerst daalt licht naar 4,7 miljoen hectare.
Volgens de Commissie hebben de granen de winter goed doorstaan, ondanks de vorst. Uitgaande van gemiddelde omstandigheden in lente en zomer kan de graanproductie in de EU uitkomen op 292,5 miljoen ton. De Commissie raamt de productie van zachte tarwe op 126,7 miljoen ton, gerst op 56,3 miljoen ton en maïs op 71,2 miljoen ton.
Druk op de graanprijzen
De stijgende productie kan in de EU wat druk op de graanprijzen geven. Maar de Commissie verwacht wel dat de wereldwijde vraag naar graan groot blijft in seizoen 2021/2022, dat 1 juli begint. De belangrijkste oorzaak is de grote vraag naar veevoer in China.
Vraag en aanbod in de wereld zijn dit seizoen niet in evenwicht, stelt de Commissie. Die verwijst naar de stocks-to-use-ratio’s, de verhouding tussen voorraad en verbruik. Hoe lager de voorraad ten opzichte van het verbruik, des te groter de opwaartse prijsdruk omdat tegenvallers in de oogst niet goed kunnen worden opgevangen.
Volgens de Commissie daalt de wereldwijde stocks-to-use-ratio bij mais dit seizoen naar 24% (-10%) en bij sojabonen zelfs naar 12% (-25%). Voor tarwe stijgt die met 5% naar 38%.
Bron Boerderij