USDA: graanmarkt volgend seizoen in evenwicht
Vraag en aanbod zijn volgend seizoen in evenwicht op de wereldwijde graanmarkt.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wordt in 2021-‘22 een record van 2.790 miljoen ton graan geoogst (inclusief rijst). Terwijl het verbruik wordt ingeschat op 2.791 miljoen ton. Dat is een verschil van slechts 1 miljoen ton. Terwijl dit lopende seizoen 2020-‘21 de wereldproductie 27 miljoen ton achterblijft bij het verbruik.
Lees ook: Hausse in de graanmarkt kalmeert
Dat meldt het USDA in de nieuwste Wasde-prognose met een overzicht van vraag en aanbod van agrarische grondstoffen. Het USDA maakt nu voor het eerst een inschatting van het nieuwe seizoen 2021-‘22, dat in Europa op 1 juli begint. De nieuwste prognose drukte de prijzen van tarwe, mais en sojabonen omlaag op de agrarische termijnmarkten, nadat die de laatste weken sterk waren gestegen.
De tarwemarkt is in 2021-‘22 in evenwicht met een vraag en aanbod van 789 miljoen ton. Dat betekent dat de tarwevoorraad in de wereld stabiel groot blijft, maar niet meer het record haalt van twee jaar geleden. De EU gaat straks 134 miljoen ton tarwe oogsten, schat het USDA (dit seizoen 126 miljoen ton). De EU heeft 33 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export (dit seizoen 30 miljoen ton). Het USDA schat dat Rusland 85 miljoen ton tarwe gaat oogsten en daar 40 miljoen ton van gaat exporteren. Dat is gelijk aan dit seizoen. Marktanalisten hebben kritiek op deze schatting van het USDA, omdat tarwe is uitgewinterd in Rusland waardoor naar verwachting minder wordt geoogst en geëxporteerd.
Mais en sojabonen
Bij mais verwacht het USDA dat de wereldproductie van 1.190 miljoen ton volgend seizoen meer dan genoeg is om aan het verbruik (1.181 miljoen ton) tegemoet te komen. De hoge prijzen van de laatste maanden hebben telers, vooral in de VS, aangemoedigd meer mais te zaaien dan eerder was ingeschat. Ook bij sojabonen verwacht het USDA dat in het nieuwe seizoen de productie (386 miljoen ton) meer dan genoeg is om het verbruik (381 miljoen ton) te dekken.
Bron: Boerderij