Gemiddelde prijs in Agrifirm pool voor bio-tarwe: 326 euro
De kwaliteit van de granen uit oogst 2020 was volgens de coöperatie voldoende om voor het grootste gedeelte te verwerken voor de humane consumptie. Het streven binnen de pool is om zoveel mogelijk granen af te zetten in het humane circuit. De haver en rogge worden verwerkt tot meel en muesli. Van de gerst wordt een groot deel vermout voor bier en een kleiner deel wordt geplet voor toepassingen in brood of muesli. De baktarwe wordt bij voldoende bakwaardigheid afgezet naar de meelmakers, die het geschikt maken voor brood- of bankettoepassingen.
Wisselende stemming
De stemming in de biologische graanmarkt was afgelopen jaar sterk wisselend. Met name kort na de oogst was het sentiment dat er wel ruim voldoende aanbod zou kunnen zijn, waardoor de prijzen in het najaar onder druk hebben gestaan, meldt Agrifirm. De voergranen staan het sterkst onder druk en noteerde prijzen net boven het gangbare prijsniveau. Onder invloed van stijgende gangbare prijzen, stegen de biologisch prijzen ook mee. Het is volgens de coöperatie een dynamisch jaar geweest en daarmee is het gerealiseerde resultaat van de graanpool in zijn ogen een prima middenprijs. Agrifirm benoemt de vaste ketenpartners als belangrijke factor voor het resultaat en de continuïteit pool blijven de vaste ketenpartners. Deze zorgen voor goede resultaten en zekerheid van afzet.
De biologische graanpool van Agrifirm bevat circa 80 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. De pool combineert volume met een goede borging van de producten en een hoge constante productkwaliteit. Agrifirm heeft al meer dan twintig jaar een biologische graanpool.
Bron: Akkerwijzer