Australische boeren mikken op recordoogst koolzaad
Australische boeren verwachten een recordoogst aan koolzaad dit seizoen. Nog nooit werd zoveel koolzaad gezaaid als nu. Het gaat om een gebied van 2,9 miljoen hectare.
De omstandigheden voor Australische boeren zijn uitermate gunstig op het moment. Wereldwijd is er sprake van een tekort aan oliezaden. De prijs schommelt nu rond de € 500. “Dat is ongehoord”, zegt akkerbouwer Geoff Cosgrove uit West-Australië tegenover staatsomroep ABC. West-Australië is goed voor de helft van de koolzaadproductie in het land. Daar wordt koolzaad gezaaid op een gebied van 1,5 miljoen hectare. Dat moet de boeren in West-Australië naar verwachting € 1,3 miljard opleveren.
Het seizoen is goed begonnen in het Westen. Het heeft flink geregend, de vochtigheidsgraad van het land is hoog, hetgeen meestal zorgt voor opbrengsten boven het gemiddelde. De prijs van koolzaad is bovendien hoog. Dat heeft te maken met droge omstandigheden in productiegebieden als Europa en Canada en de toegenomen vraag naar oliezaden in China.
Zeldzaam gunstig
Volgens graandeskundige Michael Lamond van de verenigde graanindustrie van West-Australië (GIVW) zijn dergelijke gunstige omstandigheden zeldzaam. “Iedereen probeert deze combinatie van factoren zo goed mogelijk te benutten”, maakt hij duidelijk. “Dat we behalve zoveel neerslag ook nog de op één na hoogste prijs ooit voor koolzaad hebben, geeft de boeren veel vertrouwen in een hoge opbrengst.”
Geoff Cosgrove uit Mingenew verwacht zijn beste oogst ooit dit seizoen. In totaal heeft hij op 2.400 hectare koolzaad gezaaid. “Het is de eerste keer dat ik niet in droge grond zaai”, legt hij uit. “Toen we al vroeg regen kregen en de prijs maar bleef stijgen, hebben we wat extra velden ingezaaid.”
Volgens de Australische Oliezaden Federatie en de GIVW dreigt een tekort aan koolzaad in Australië ervoor te zorgen dat het totale areaal met koolzaad niet verder wordt uitgebreid. Vooral de hybride varianten zijn nauwelijks meer verkrijgbaar.
Productie en export stijgen
“Ik had nog wat koolzaad in de schuur te koop aangeboden en het was zo weg”, zegt boer Tony Seabrook uit York. “Boeren zijn niet gek. Ze weten snel waar ze aan kunnen verdienen. Dat blijkt nu wel aan het tekort aan koolzaad. Veel van hen hebben hun gebied met koolzaad uitgebreid of telen het voor de eerste keer.”
Het lopende seizoen 2020-‘21, dat eindigt op 30 juni, levert ook een gunstige koolzaadproductie op in Australië. Volgens onderzoeksbureau Abares stijgt de productie in Australië met 74% tot 4,1 miljoen ton. Dat is 23% boven het tienjarig gemiddelde. De export stijgt met 91% tot 2,9 miljoen ton. Australië exporteert koolzaad naar de EU, Japan, Pakistan, China en de Verenigde Arabische Emiraten.
Bron: Food & Agribusiness