Schouten: ‘Kleine stappen met het GLB zijn beter dan stilstand’
De minister wees de Kamerleden erop dat het rapport over de afgelopen periode ging, en niet over het nieuwe GLB, waar nu de onderhandelingen over lopen. In dat nieuwe GLB zitten instrumenten, zoals de ecoregelingen, die effectiever kunnen worden ingezet voor klimaatadaptatie dan de instrumenten van het huidige GLB. Daar hadden de Europese lidstaten misschien meer ambitie in kunnen tonen; Nederland wilde 30 procent van het GLB voor deze regelingen reserveren, maar de lidstaten samen kwamen uit op een percentage van 20 procent. Maar op grond daarvan het hele GLB afwijzen vindt de minister niet verstandig. Dan blijft het oude GLB van kracht, en daarvan heeft de Rekenkamer juist vernietigend geoordeeld dat het niet bijdraagt aan de klimaatmaatregelen. Dan zet minister Schouten liever toch wat kleine stappen.
Impact-analyse
Er werd ook gediscussieerd over een rapport dat niet is gepubliceerd. Onder andere Derk Boswijk (CDA), Thom van Campen (VVD) en Roelof Bisschop (SGP) merkten op dat de Europese Commissie graag de Farm to Fork-strategie mee wil nemen in het GLB, maar een rapport over de gevolgen daarvan voor het inkomen van boeren en voor de consumentenprijs van voedsel nog niet vrij wil geven. Minister Schouten was het daarmee eens. Nederland had weliswaar ingestemd met de uitgangspunten van de Green Deal, waar de Farm to Fork-strategie een onderdeel van is, vertelde ze, maar voordat dit leidt tot allerlei nieuwe wetgeving, wil ook zij weten wat de effecten daarvan zijn.
Nieuwe triloog
Het debat over het GLB is urgent, omdat donderdag en vrijdag de Europese Commissie, het Europees Parlement, en de lidstaten weer om de tafel zitten om een akkoord over het GLB te bereiken. Eind vorige maand was al geprobeerd om die onderhandelingen af te sluiten, maar dat was toen mislukt. De volgende week is dan weer een Europese Landbouwraad. In een ‘informele’ raad eerder deze maand hebben de ministers de wens uitgesproken om deze keer wel tot overeenstemming te komen over het GLB.
Bron Akkerwijzer