Nieuwe oogst drukt op graanprijzen
Veelbelovende opbrengstprognoses werpen hun schaduw vooruit op de termijnmarkten. Vooral de maisprijzen zijn deze dagen instabiel. De maishandel is al langere tijd een sleutelmarkt.
De tarweprijzen staan op de termijnmarkt in Parijs weer rond de € 200 tot € 205. De oogst in de EU is veelbelovend. In Europa is de markt in een overgangsfase. De zuidelijke productielanden proberen de vroege gewassen nu binnen te halen onder wisselende weersomstandigheden. In noordelijker gebieden moeten verwerkers en gebruikers het nog even uitzingen met het weinige dat er nog aan graan van de oogst 2020 resteert, in afwachting van de nieuwe oogst.
In het zuiden van Rusland is de oogst al begonnen met volgens marktbureau Agritel bevredigende hectareopbrengsten. Rusland heeft een goede slag geslagen met leverantie van 28.000 ton tarwe aan Algerije. Op zich geen wereldschokkende hoeveelheid, maar het kan het begin zijn van meer. In de afgelopen vier jaren betrok Algerije, een zeer grote tarwe-importeur, de tarwe uit Frankrijk en Duitsland. In oktober heeft Algerije de kwaliteitseisen voor Russische tarwe iets versoepeld door een iets hogere tolerantie (0,5% in plaats van 0,1%) voor schade door insecten.
Maismarkt gespannen
De situatie op de maismarkt is gespannen. De Braziliaanse oogst wordt er met de week minder op vanwege de daar heersende droogte. Dat is al flink in de termijnprijzen verrekend. Naarmate het weer in de maisproductiegebieden van de Verenigde Staten verbetert, dat wil zeggen zorgt voor gunstiger groeiomstandigheden door neerslag, komt er meer druk te staan op de maisprijzen. In de voor mais belangrijke staat Iowa heeft het inmiddels geregend. Het blijft uiteraard afwachten hoe het er midden juli voor staat, als het gewas in de fase van kolfzetting komt. Daarnaast hangt het rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over de uiteindelijke arealen mais en soja in de lucht, dat aanstaande woensdag verschijnt. Verwacht wordt een ophoging ten opzichte van de vorige raming, maar over de omvang daarvan zijn de marktdeskundige het lang niet eens.
De komende tijd zal China voor de maisprijs een beslissende factor blijken. Als de al lange tijd haast onstilbare honger naar mais afneemt heeft dat ook effect op de tarwe- en gerstprijzen.
Bron: Food Agribusiness