Oogstdruk in de tarwemarkt, mais instabiel
Vooral de snel te verwachten aanvoer van nieuwe oogst tarwe uit het Zwarte Zeegebied maakt dat de korte opleving van de tarweprijzen nu alweer tot het verleden behoort. Mais is weer duurder geworden, na verrassende areaalcijfers van de VS.
De graanmarkt kende vorige week woensdag 30 juni en donderdag 1 juli een korte, felle opleving van de termijnprijzen na het verschijnen van het areaaloverzicht graan en oliezaden van de Verenigde Staten. De verrassende cijfers, in die zin dat de uiteindelijke omvang van met name het areaal mais en ook het areaal sojabonen kleiner uitvielen dan veel marktanalisten hadden verwacht, zorgden dat de prijzen van tarwe en vooral mais flinke progressie boekten. Die hausse bedaart echter alweer. Op de termijnmarkt in Chicago zakten vrijdag 2 juli de prijzen van granen en sojabonen onder invloed van winstnemingen door financiële investeerders. Dat had ook te maken met het driedaagse weekeinde voor de Amerikanen, die Independence Day vierden op maandag 5 juli. Het is momenteel een weermarkt en daardoor erg wisselvallig. Men neemt wat dat betreft zo min mogelijk risico’s.
Recordoogst in Oekraïne
Op de fysieke markt boekt mais wel hogere prijzen. De tarwe doet het wat prijzen betreft kalm aan. Vanuit het Zwarte Zeegebied komt nu aanvoer van nieuwe oogst. Marktbureau Agritel meldt dat die in het algemeen bevredigend zijn, maar dat Oekraïne een recordoogst tarwe tegemoet ziet. Zware regenval in het westen van Europa, vooral Frankrijk, baart wat zorgen. De nattigheid belemmert de oogst en dreigt ook kwaliteitsverlies te veroorzaken. In Canada zijn juist grote problemen met zeer warm weer en watertekort. Egypte heeft een nieuwe tender voor tarwe uitgeschreven, waarvoor Roemenië en andere producenten rond de Zwarte Zee de beste papieren lijken te hebben.
Drukkende factoren voor de maisprijzen zijn er toch ook. De agrarisch-economische site Agrimoney meldt dat de maisproductie in de EU en Oekraïne op koers ligt. Ook geeft Agrimoney aan dat de voor het komende seizoen 2021-’22 te verwachten Chinese maisimport uitkomst op 20 miljoen ton, mede door verwachte groei van de eigen productie. Dat is 6 miljoen ton minder dan de prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
Bron: Food Agribusiness