Toenemende wisselvalligheid kan oogst wintergerst fors vertragen
De eerstkomende etmalen is het ook zeker niet gegarandeerd droog en zonnig, waar dan ook in Nederland. Maar gezien de neerslaghoeveelheden die de komende week worden verwacht zou de oogst vandaag en morgen echt op gang kunnen komen. De barometerstand zakt begin volgende week waarschijnlijk naar herfstachtige waarden van niet veel meer dan 1005 mbar. Er dreigt een depressietrein.
Heel anders dan vorig jaar
Coöperatie CZAV heeft tot vanochtend in de zuidwestelijke kleiregio nog geen partijen zien binnenkomen, vertelt manager granen, zaden en peulvruchten Jurriaan Visser. Ook de afgelopen dagen was er immers geen garantie dat gedorst kon worden met een voldoende laag vochtgehalte. „Heel anders dan vorig jaar. Toen kwam de oogst van wintergerst eind juni al op volle toeren.” Visser verwacht opbrengsten van de wintergranen die overeenkomen met het langjarig gemiddelde. Aan vocht geen gebrek, maar het voorjaar was koud en het is de vraag wat het effect is geweest van de weersomstandigheden tijdens de bloei.
Lastige afweging
Ook in de Flevopolder is er tot vanochtend slechts een enkeling die met de combine op pad is gegaan, vertelt regio adviseur akkerbouw Bauke Lettinga van Van Iperen BV. Maar hij kan zich voorstellen dat de afweging wordt gemaakt om de eerstkomende etmalen te starten, gezien de neerslagverwachting voor volgende week. „Legering is ook een risico. Het is een lastige afweging, want bij een te hoog vochtgehalte stijgen de kosten om te drogen fors.” Ook Lettinga vraagt zich af welk effect de weersomstandigheden tijdens de bloei hebben gehad op de opbrengsten. „Voor wintergerst is 9-10 ton per hectare in deze regio normaal.”
DON gehalte
In Noord-Nederland is de oogst van wintergerst nog niet aan de orde, aangezien in deze regio van Nederland geen vroege rassen worden geteeld. Net als in de andere akkerbouwgebieden is het wel de vraag wat de weersomstandigheden tijdens de bloei met de graanopbrengsten hebben gedaan, zegt graanhandelaar Jelte Pars. Het DON gehalte in relatie tot het optreden van aarfusarium is een factor van belang. „Het wisselvallige weer sinds half juni zal zeker effect gaan hebben.”
Bron: Akkerwijzer