Regen in VS zet graanprijzen op scherp
Nu de mais in de Verenigde Staten op tijd regen krijgt, zakken de maisprijzen in noodtempo. Dat heeft meteen bij-effect op het niveau van de tarweprijs. Hoewel daarvoor ook steun is, maar juist vanwege droogte. De graanmarkt blijft sterk weer-gedreven.
De graanmarkt staat onder druk nu de oogsten op gang beginnen te komen. In Frankrijk wil het echter nog niet erg vlotten vanwege heel wisselvallig weer. Eind deze week worden er drogere omstandigheden verwacht.
Onderzoeksbureau Arvalis schat de hectare-opbrengst in Frankrijk voor tarwe op 7,4 ton per hectare. Dat is 8% meer dan vorig seizoen. In de gebieden rond de Zwarte Zee komt al veel graan binnen. Dat geldt ook voor de hectare-opbrengsten, blijkt uit melding van marktbureau Agritel. Voorlopige resultaten zijn voor Oekraïne bijvoorbeeld een gerstopbrengst van circa 4 ton per hectare, tegen 3 ton per hectare in het vorige seizoen.
De prijs van tarwe kalft af, doordat mais flink goedkoper aan het worden is. De markt gaat ervan uit dat in het Amerikaanse maisteeltgebied voldoende regen valt. Het gegeven dat het in het noorden van de Verenigde Staten, het tarwegebied, nog steeds droog is houdt de daling van de tarweprijzen nog beperkt. Voor de EU geldt dat er een flinke tarweoogst staat aan te komen. Reuters meldt na een peiling in de markt dat men uitgaat van 130,4 miljoen ton, ofwel een plus van rond 11%. Een belangrijk gegeven is ook dat de Britse tarweoogst, die volgens een raming uitkomt op 16 miljoen ton, verdubbelt ten opzichte van het (schamele) resultaat van afgelopen seizoen.
Exportkansen
Voor de tarweprijzen zal veel gaan afhangen van de Europese exportkansen. De Russische exportheffing heeft een tijd gezorgd voor rem op de aanvoer van tarwe uit die regio, maar de vaststelling ervan is gewijzigd. Inmiddels is Rusland op de wereldmarkt concurrerend qua prijsniveau. In de graansector gaan de momenteel erg hoge vrachtkosten een grotere rol spelen. Voor Noord-Afrikaanse bestemmingen, zoals Algerije en Egypte, ligt de EU gunstiger.
Bron: Food Agribusiness