870 ha bieten onder water
Nu de extreme waterstanden in de verschillende rivieren weer richting normaal peil dalen wordt de omvangrijke schade aan de gewassen duidelijk zichtbaar. De Agrarische Dienst van Cosun is de overstroomde gebieden ingetrokken om de schade te inventariseren. Uit deze inventarisatie blijkt dat ongeveer 870 hectare suikerbieten langs de overstroomde rivieren geheel of gedeeltelijk onder water is komen te staan. Het betreft zo’n 280 percelen van circa 200 bietentelers.
Herstellen
Van deze 870 hectare staat momenteel circa 25 procent nog (deels) onder water. Bij deze percelen vraagt de Agrarische Dienst zich hardop af of de planten op deze percelen zich nog zullen herstellen. De overige 75 procent heeft één of enkele dagen onder water gestaan. Het zal nog zeker twee weken duren om uitsluitsel te kunnen geven over eventuele groei en herstel. Het weerbeeld voor de komende weken is daarin heel bepalend voor de ontwikkeling van ziektedruk en verschillende soorten rot en de invloed van zuurstofgebrek.
Levering
De wateroverlast heeft ook gevolgen voor de levering van de bieten komend najaar. De Agrarische Dienst geeft aan dat gewijzigde leveringswensen voor de bietenleveringen van de getroffen telers zo praktisch mogelijk worden opgelost.
Zuurstofgebrek
Door de lokaal flinke hoeveelheden regen die zijn gevallen en het buiten de oevers treden van beken en rivieren stagneert op tal van bietenpercelen de groei. Dit gaat gepaard met een bleekgroene- tot geelverkleuring van het gewas. Veelal is een zuurstofgebrek hier van de oorzaak. Doordat bij hevige buien de bodem kan verzadigen wordt zuurstof uit de poriën verdrongen en ontstaan zuurstofarme of -loze omstandigheden. De wortels, of een deel hiervan, kunnen zwart verkleuren. Dit beperkt de opname van voedingsstoffen. De bleke loofkleur lijkt veel op een stikstoftekort.
Bijbemesting
De opgelopen groeiachterstand corrigeren met een extra stikstofgift leidt niet tot een hoger financieel resultaat. Dit komt doordat het suikergehalte daalt en de hoeveelheid aminostikstof toeneemt. Dit stelt het IRS op basis van enkele proefvelden die ze heeft aangelegd op percelen waar de groei stagneerde na hevige neerslag. Het wortelgewicht wordt bovendien maar beperkt verhoogd. Hoe later in het seizoen wordt bijbemest, hoe meer de extra stikstof drukt op het suikergehalte en dus de financiële opbrengst.Naast bijbemesten heeft ook schoffelen doorgaans weinig effect. Zorgen voor een zo spoedig mogelijke afwatering is de beste manier om schade te beperken.
Bron: Akkerwijzer