Prijsstijging tarwe kalmeert, mais goedkoper
De tarweprijzen op de termijnmarkt van Parijs hebben een instabiel verloop voor de langere termijn. Het eerst aflopende contract stijgt onder invloed van kwaliteitsproblemen in Frankrijk.
De tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs zijn flink in beweging geweest. De opwaartse tendens zette in na de eerste week van augustus. Het eerst aflopende contract september 2021 is sindsdien circa € 50,00 per ton in prijs gestegen.
Deze week zette de stijgende lijn zich voort. Dit heeft te maken met de problemen die zich voordoen met de Franse tarwe. De Franse tarweoogst is nu grotendeels binnen. Een probleem is wel de zeer matige gemiddelde kwaliteit. Deze frustreert de export ervan voor de korte termijn. Daardoor zal Duitsland waarschijnlijk meer exportorders kunnen overnemen. Later aflopende contracten zijn relevanter en boekten minder progressie.
Voor mais is de stemming tamelijk rustig, met een prijsniveau voor het contract december 2021 rond € 217 per ton.
Fikse terugval prijs tarwe op termijnmarkt Chicago
De termijnmarkt in Chicago toont een fikse terugval van de tarweprijs september 2021 na de flinke hausse in de tweede augustusweek. Het verloop op de maismarkt is er debet aan. Prijsdaling heeft ook invloed op de markt voor tarwe.
Net als voor soja zijn de oogstprognoses voor mais sterk verbeterd. Er staat druk op de Amerikaanse maisprijs dankzij regen in de grote productiegebieden. Analisten van onderzoeksbureau Pro Farmer geven daarnaast aan dat de hectareopbrengsten van de mais de huidige verwachtingen van de USDA gaan overtreffen.
Argentinië voorziet hogere maisoogst
In Argentinië is de prognose voor de maisoogst met ruim 5% verhoogd. In Brazilië gaat de productie van de daar momenteel heel dure bio-ethanol toenemen, ondanks de hoge maisprijzen. De tweede oogst van de tweede Braziliaanse mais, de safriña, schat het Braziliaanse landbouwbureau Conab op een fractie meer dan 60 miljoen ton. In mei ging Conab nog uit van bijna 80 miljoen ton.
Bron: Food Agribusiness