Kwaliteit Belgisch graan onder de maat
Het grootste gedeelte van de potentiële baktarwe werd gedeclasseerd tot voedertarwe.
De Belgische graanoogst is deze zomer tegengevallen. De langdurige periode van regen in juni tot augustus heeft niet alleen de graanopbrengst aangetast, maar ook de graankwaliteit sterk beïnvloed. Het grootste gedeelte van de potentiële baktarwe werd gedeclasseerd tot voedertarwe, meldt Fegra, de federatie van de Belgische graanhandel.
Oogstvertragingen
Heftige buien hebben voor oogstvertragingen gezorgd en door harde wind zijn veel graanplanten omgevallen. Tarwe kende de sterkste rendementsdaling van ruim 10%. De verschillen in de kwaliteit van tarwe was groot. De eerste oogstresultaten waren veelbelovend, maar door de aanhoudende regen en wind nam de schade toe. Hectolitergewichten kwamen daardoor onder het niveau van vorig seizoen terecht. Voor wintertarwe kwam het gemiddelde hectolitergewicht op 70,8 kilo uit.
Ook het valgetal van Hagberg, een parameter om de kwaliteit van baktarwe te beoordelen, verschilde sterk tussen het begin en het einde van de oogst.
Lees ook: Graanprijzen staan stevig
Het graanareaal is dit seizoen met 3% gegroeid naar 313.519 hectare; in 2020 kromp het areaal nog met 2,5%. In Vlaanderen was de toename groter dan in Wallonië. Het Belgische areaal bieten, lijnzaad en koolzaad heeft dit seizoen plaats moeten maken voor onder andere wintertarwe, spelt en triticale.
Betere koolzaadoogst
De oogst van koolzaad pakte in België dit seizoen beter uit dan vorig jaar. De verwachte productie stijgt 7%, hoewel het areaal 2,5% kromp ten opzichte van 2020. Het koolzaadareaal is sinds 2018 met 35% gekrompen. Dat komt deels omdat de koolzaadteelt complex is, waar correct getimede onkruid- en insectenbestrijding cruciaal is.
Bron: Food Agribusiness