Moldavische telers stoppen met aardappelteelt en stappen over op graan
Leveranciers van pootaardappelen laten weten dat een deel van hun afnemers overweegt om volgend jaar minder aardappelen te telen of volledig te stoppen met de aardappelteelt. De reden hiervoor ligt voor de hand: de groothandelsprijzen voor aardappelen zijn momenteel gedaald tot € 0,13 tot € 0,14 per kilo.
Zoals EastFruit eerder al berichtte, bereikte de aardappelprijs in Moldavië begin september het laagste niveau van de afgelopen drie jaar. Sinds halverwege de zomer waren de aardappelprijzen in het land de laagste in de hele regio.
Vorig jaar deed zich een soortgelijk situatie voor binnen het uiensegment van de Moldavische AGF-markt. Volgens ramingen van deskundigen heeft dit ertoe geleid dat het uienareaal in 2021 met 30% tot 40% is afgenomen tot ongeveer 1.500 tot 2.000 hectare.
Het verschil is echter dat veel groentetelers zich in plaats van uien zijn gaan richten op de teelt van andere groenten, zoals tomaten, komkommers en paprika’s.
Aardappeltelers zijn echter dermate uit het veld geslagen door de huidige zwakke vraag en kelderende prijzen dat ze overwegen om volgend jaar helemaal te stoppen met het telen van aardappelen en over te stappen op graan. De graanprijs bleef gedurende dit oogstjaar hoog. Zelfs voor tarwe voor veevoeder wordt in Moldavië momenteel meer betaald dan voor aardappelen. Op een deel van de aardappelpercelen zullen binnenkort dus wintergranen worden gezaaid.
Deskundigen zijn het erover eens dat dit weliswaar mogelijk is, maar ze zijn van mening dat dit zeker niet het gunstigste teeltscenario is. De meesten onder hen vrezen dat de prijzen van zowel uien als aardappelen aan het einde van de herfst, begin van de winter en volgend voorjaar sterk zullen stijgen in Moldavië.
Eén van de grootste problemen van de aardappelteelt in Moldavië is dat de nadruk met name ligt op de teelt van grondstoffen. Om deze reden zien supermarkten in het land zich genoodzaakt om hoogwaardige, gewassen aardappelen uit de EU en Oekraïne te importeren, terwijl er amper vraag is naar lokaal product. Telers zijn niet toegerust om de aardappelen op zo’n manier te bewaren, wassen en verpakken dat ze geschikt zijn voor het supermarktschap. Dit leidt tot enorme verliezen voor zowel telers als consumenten.
Volgens het Statistiekbureau van de Republiek Moldavië werden in 2021 in het land iets meer dan 66.000 hectare gebruikt voor de teelt van groenten, aardappelen en meloenen (dit is 96% van het areaal van vorig jaar). Op 22.200 hectare (97%) werden aardappelen geteeld, op 37.500 hectare (94%) vollegrondsgroenten en op 6.200 hectare meloenen.
Bron: AGF