Omikronvariant duwt tarweprijs naar beneden
Afgelopen vrijdag 26 november leidde de omikronvariant, een nieuwe variant van het coronavirus, tot nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld.
De mutatie werd voor het eerst ontdekt in zuidelijk Afrika. Wat de impact van deze nieuwe variant is, blijft de komende weken nog onduidelijk. Markten reageren daardoor zeer volatiel. Zo ook de verschillende termijnmarkten waar de prijzen afgelopen vrijdag 26 november een scherpe prijsdaling maakten. Het eerst aflopende contract voor maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs daalde 26 november onder € 300 per ton. Ook de contracten voor de langere termijn, welke in 2022 aflopen, zette afgelopen vrijdag een stap naar beneden. Ook bij de Amerikaanse prijzen en in het Zwarte Zeegebied was een sterke prijsdaling te zien.
Egypte profiteert van prijsdaling
Egypte profiteert van de prijsdaling door een nieuwe tender uit te schrijven voor tarwe in de periode 9 tot 20 januari 2022. Egypte is sterk afhankelijk van tarwe-import en wordt dit seizoen hard geraakt door de internationale hoge tarweprijzen. Als Egypte dit jaar dezelfde hoeveelheid tarwe importeert als het voorgaande jaar ligt de rekening bijna $ 1 miljard hoger, meldt de nieuwssite Middle East Eye. En dat extra geld kan het land eigenlijk niet missen.
Hoewel de graanprijzen sinds eind vorige week onder druk staan, is het niveau nog steeds hoog. De goede vraag naar tarwe in combinatie met beperkte beschikbaarheid en toenemende politieke spanningen in het Zwarte Zeegebied ondersteunen de prijzen; in Rusland stijgen de exportbelastingen in december. Voor mais is de vraag ook goed, dat komt mede door de aanhoudende vraag vanuit de ethanolindustrie.
Maisprijs VS stijgt
De maisprijs op de termijnmarkt in Parijs bewoog eind vorige week ook omlaag. Deze volgde de dalende tarwenoteringen. Op de Amerikaanse markten bleef de maisprijs eind vorige week stijgen. De beter dan verwachte export van mais vanuit de VS ondersteunde de Amerikaanse maisprijs.
Bron: Boerderij