Kooplust houdt tarweprijs in de benen
In de afgelopen twee weken gingen de tarweprijzen toch wat omlaag.
Er waren daarvoor signalen dat de opbrengsten in Australië, Rusland, Canada en de Europese Unie toch wat hoger uitvallen dan eerder voorzien. Het Amerikaanse ministerie van landbouw bevestigde deze signalen in het nieuwste Wasde-rapport dat eind vorige week verscheen. Dit maandelijkse rapport is eigenlijk het kompas van de graanmarkt, omdat het de laatste stand van vraag en aanbod op de markt weergeeft.
Ten opzichte van de vorige uitgave in november werd de prognose van de wereldwijde tarweproductie met 2,6 miljoen ton verhoogd naar 777,9 miljoen ton. Aan de andere kant is ook de tarweconsumptie wat naar boven bijgesteld, omdat men er nu van uitgaat dat er toch wat meer tarwe in het veevoer gaat.
Prijsdaling van 1 tot ruim 2%
Alles bij elkaar gaf dit toch wat druk op de prijsvorming op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Uiteindelijk leverde dit een prijsdaling op van 1 tot ruim 2% ten opzichte van de voorafgaande week. Dat komt mede omdat er berichten de ronde deden dat China een flinke hoeveelheid voertarwe wil inslaan in Australië en Frankrijk. Ook werd er koopinteresse gesignaleerd voor gerst uit Frankrijk en Oekraïne. Dat terwijl de traditionele tarwekopers ook nog wel het een en ander moeten inslaan.
In Rusland zou de tarweprijs vorige week op de binnenlandse markt iets zijn gedaald. De indicatieprijs voor export van tarwe ging desondanks nog flink omhoog en steeg tot boven de $ 330 per ton (omgerekend € 293 per ton). De exportheffing die Rusland hanteert, stijgt daardoor met ruim $ 6 naar $ 91 (omgerekend € 81) per ton. Ondanks die forse heffing heeft Rusland inmiddels toch 19,4 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Het is weliswaar bijna een vijfde minder dan vorig jaar, maar toen had het land vanwege een grotere oogst ook bijna 10 miljoen ton tarwe meer om in het buitenland te verkopen.
Europese Unie
De Europese Unie daarentegen voert de export van tarwe dit seizoen op, omdat er juist meer tarwe beschikbaar is. Tot Sinterklaas exporteerde de EU in totaal 12,8 miljoen ton tarwe en dat is ruim 1,3 miljoen ton (11%) meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Prognose: stabilisering van de prijzen.
Bron: Boerderij