Derde stikstofgift in wintertarwe rendabel?
De Noord-Hollandse coöperatieve akkerbouw advies-en handelsorganisatie baseert zich op cijfers van proefbedrijf de Rusthoeve in Zeeland. In vergelijkend bemestingsonderzoek in wintertarwe bleek de meeropbrengst van de derde stikstofgift minimaal. Dit gecombineerd met de huidige prijzen voor KAS levert het geen lager saldo op, als de derde gift van 100-150 kilo KAS wordt weggelaten. Ook al reken je met hoge tarwe prijzen.
Blad fosfaat en Blue N
Daarentegen is CAV Agrotheek positief over bladbemesting met fosfaat. Dat leverde op proefbedrijf de Rusthoeve 4,5 procent meeropbrengst op, vergeleken met de standaard. Ook bemesten met de bladmeststof BlueN bleek in de proef effectief, maar in de praktijk realiseerden klanten van CAV Agrotheek in 2021 geen meeropbrengsten. Blue N bindt stikstof uit de lucht. In de proef die op de Rusthoeve werd uitgevoerd, verving 333 gram Blue N 200 kilo Kas (verdeeld over de tweede en derde gift). De opbrengst daalde niet, vergeleken met de standaard in het onderzoek, namelijk drie stikstofgiften van achtereenvolgens 120, 80 en 40 kilo zuivere stikstof.
Gele roest
In het werkgebied van CAV Agrotheek is vanwege de hoge tarweprijzen bovengemiddeld veel wintertarwe ingezaaid. Snelle gewasontwikkeling door de milde winter gaat samen op met veel onkruid, mede omdat er weinig onkruidbestrijding in het najaar is toegepast. Ook is er al gele roest aantasting gesignaleerd. Gele roest verdient aandacht bij de rassenkeuze, aldus CAV Agrotheek.
Bron Akkerwijzer