Nu nadenken over extra graan in bouwplan
De oorlog in Oekraïne drijft de graanprijzen sterk op, dus extra graan als rustgewas kan nu interessant zijn.
Coöperatie Agrifirm merkt een grotere belangstelling van telers voor de teelt van zomergranen. Volgens Aart den Bakker, manager plantaardige afzet bij Agrifirm, is het door de oplopende graanprijzen verstandig om nog eens goed over de invulling van het bouwplan na te denken. “Ga ik weer intensieve gewassen telen met alle risico’s die daarbij horen, of kies ik voor een zekerder alternatief als zomergraan? De oogst kan nu al verkocht worden voor prijzen die al decennia lang niet zo hoog geweest zijn.”
Telers kunnen nu hun bouwplan extensiveren en zo werken aan een gezondere bodem. Graan als rustgewas voor de bodem kan met de huidige marktmogelijkheden daarom best interessant zijn. Vooralsnog heeft Agrifirm voldoende zaaizaad voor zomergranen beschikbaar om aan de grotere vraag te voldoen.
Zomertarwe
Ko Francke, adjunct directeur van CZAV, constateert ook een iets grotere belangstelling dan verwacht voor de teelt van zomertarwe, maar ook hier is nog voldoende beschikbaar. In de herfst is veel wintertarwe gezaaid, waardoor het graanareaal vrijwel gevuld is.
Onzekerheid en spilfunctie
Francke heeft niet de indruk dat akkerbouwers vanwege hoge graanprijzen hun bouwplan om gaan gooien. “Dit zit redelijk strak in elkaar en afspraken zijn veelal al gemaakt.” Wel ziet hij dat twijfelaars nu kiezen voor zomertarwe. Bij de uienteelt bijvoorbeeld zijn er onzekerheden over het gebrek aan middelen tegen schimmels en onkruiden. Dat kan een reden zijn om nu toch maar voor graan te kiezen. Francke noemt ook de spilfunctie van graan. “Andere gewassen liften mee op de hogere graanprijzen, wellicht is het een voorbode voor duurdere uien en aardappelen.” Een goed uiengewas brengt dan meer op dan graan. Het blijft dus een lastige keus.
Bron Boerderij