Agrifirm: ’Graanareaal groeit met 5 tot 10 procent’
De zomertarwe vliegt de deur uit. Want in het zuidwestelijke kleigebied is de tijd rijp om zomertarwe te zaaien, vertelt CZAV verkoopleider Bram de Visser. Ook coöperatie Agrifirm ziet een forse stijging van het areaal zomergranen. Granenspecialist Aart den Bakker rekent met een stijging van 5 tot 10 procent in het granenareaal onder coöperatieleden, waarvan 3 tot 4 procent wintergranen als gevolg van eerdere prijsstijgingen van granen op de wereldmarkt.
Het grootste deel van de areaalgroei is het gevolg van de interesse in zomergranen door de Oekraïne-oorlog. Den Bakker raadt telers aan de teelt van brouwgerst in plaats van zomertarwe te overwegen, aangezien brouwgerst minder stikstofbemesting nodig heeft dan tarwe.
Kunstmest nog duurder
Coöperatie CAV Agrotheek rekende vorige maand in een webinar voor dat de derde stikstofgift in tarwe nauwelijks meer loont, omdat de prijs van kalkammonsalpeter (KAS) gestegen was naar 650 euro per ton. Inmiddels blijkt de prijs van kunstmest nog verder door te stijgen. De Duitse Landwirtschaftskammer Rheinland meldt prijzen van KAS tot 750 euro per ton en constateert dat het aanbod opdroogt.
Dat is ook de indruk van CAV Agrotheek, vertelt algemeen directeur Jeroen de Schutter. „Ik heb een prijs van meer dan 900 euro horen noemen. Maar er wordt veel minder aangeboden dan normaal. Wij kunnen onze afnemers die sinds vorig jaar of langer met ons zaken doen de beschikbaarheid van kunstmest garanderen, in ieder geval tot eind april.”
Contractteelt graszaad
In het werkgebied van de Noord-Hollandse coöperatie in de Kop van Noord-Holland en Flevoland verwacht De Schutter geen grote verschuivingen in het bouwplan. „Een kwart granen, zoals altijd. Maar het is zorgelijk dat de prijs van groenten en aardappelen niet meestijgt met de kostprijsstijging.”
Telers van graszaad op contractbasis zijn niet van plan om zonder tussentijdse prijsverhogingen nog graszaad te telen. „Bij het huidige saldo op basis van het contract is de kans groot dat de ploeg er in gezet wordt”, denkt De Schutter.
Coöperatie Agrifirm verwacht ook geen grote veranderingen in het bouwplan, ondanks de groei van het areaal granen. „ Er treedt een verschuiving op ten koste van alle andere gewassen, maar een schok wil ik het niet noemen”, zegt Den Bakker.
KAS later in het groeiseizoen
Verkoopleider Bram de Visser van CZAV: „De meeste teelten kunnen niet meer veranderd worden, zijn gecontracteerd of er is al duur zaaizaad of pootgoed ingekocht. Maar hier en daar kan een teler best voor grote veranderingen kiezen. Bijvoorbeeld stoppen met peenteelt en daarvoor in de plaats granen.”
CZAV garandeert haar coöperatie leden de beschikbaarheid van meststoffen voor de basisbemesting dit voorjaar. Alleen voor heel specifieke mengmeststoffen die nog geproduceerd moeten worden geldt die garantie niet altijd. De Visser: „Of de beschikbaarheid van kalkammonsalpeter voor grasland later in het groeiseizoen gegarandeerd blijft, moeten we afwachten. Iedereen weet wat er door de oorlog met de energiemarkt gebeurt en dat voor KAS productie veel gas nodig is.”
Fosfaat en kali
Directeur Peter Kalkman van Van Iperen BV maakt zich vooral zorgen over de beschikbaarheid van fosfaat en kali. Ook deze vormen van kunstmest, die niet met gas worden geproduceerd maar worden gedolven in mijnen, stegen de afgelopen week nog verder in prijs (noteringen Landwirtschaftskammer Rheinland). Het grootste deel van de (eindige) voorraden fosfaat-en kali kunstmest is in handen van Rusland en China.
Bron: Akkerwijzer