Rusland en Oekraïne leggen export essentiële voedingsmiddelen aan banden
Zowel Rusland en Oekraïne hebben de export van essentiële levensmiddelen aan banden gelegd. Hiermee wil men de voedselvoorziening voor eigen bevolking veilig stellen. Tarwe, haver, rogge en andere zaken mogen het land niet meer uit. In Oekraïne lijkt de export door de oorlog sowieso al gestremd. Het land denkt al aan voedselveiligheid van vorig jaar en heeft boeren gevraagd een overzicht te geven van de planning voor de voorjaarscampagne.
Rusland schort de export op van onder meer tarwe, rogge, gerst en maïs naar de zogeheten Euraziatische Economische Unie (EEU) tot 31 augustus. Dat meldt het Russische ministerie van Economische Zaken. Zo willen de Russen voldoende voedsel voor de eigen bevolking overhouden. Vanwege de inval in Oekraïne zijn het land sancties opgelegd die ook de uitvoer van producten treffen.
Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland richtten met een handelsverdrag de internationale economische vrijhandelszone EEU op na de annexatie van de Krim in 2014. Het handelsverdrag ging in januari 2015 in. Ook Armenië en Kirgizië maken deel uit van de zone. Rusland schort ook de export van suiker naar andere landen op tot 31 augustus.
Ook de Oekraïense regering heeft deze week een exportverbod uitgevaardigd voor een aantal essentiële levensmiddelen, alhoewel de vraag is of er überhaupt nog export plaatsvindt. De Zwarte Zeehavens van het land liggen immers onder vuur van de Russen. Hoe het ook zij: Oekraïne verbiedt de export van tarwe, haver, gierst, vlees, suiker en zout. Voor de export van andere producten is nu een vergunning van het ministerie van Economische Zaken nodig. Denk aan tarwe, maïs, olie, pluimvee en kippeneieren.
Oekraïne brengt voorjaarsgereedheid in kaart en belooft hulp
Tegelijkertijd probeert Oekraïne ook de oogst voor komend jaar veilig te stellen. Het heeft een platform opgezet waarop de landbouwers hun noden (zaaigoed, diesel, etc) kunnen aangeven. In een oproep aan de landbouwer belooft minister van Landbouw Roman Leshchenko om op basis van deze input overheidsmiddelen beschikbaar te stellen zodat de voedselvoorziening in het land niet in het gedrang komt.
De hele wereld kijkt met spanning af of het voorjaarswerk in Oekraïne dit jaar plaats kan vinden. Het land is een grote mondiale speler op het gebied van graan en een misoogst zou grote gevolgen kunnen hebben voor de mondiale beschikbaarheid en prijs. De Vlaamse landbouwer Tom Van Goey, die een akkerbouwbedrijf in Oekraïne heeft van 3.000 hectare, heeft al gehoor gegeven aan de oproep van de overheid. “Wij hebben op zich voldoende diesel en zaaigoed om binnenkort, als het mogelijk is, te gaan zaaien.”
Veel Oekraïense boeren hebben dat niet. De Nederlandse boer Kees Huizinga, die al twintig jaar actief is in Oekraïne, spreekt in het Nederlandse programma Nieuwsuur zijn vrees uit voor een metacrisis in de mondiale voedingsketen. “Wij hebben nog zaaigoed op voorraad, maar veel Oekraïense boeren kopen dat op het laatste moment aan en dat zaaigoed bevindt zich nu aan de grens.”
Naast een gebrek aan zaaigoed noemt hij ook het ontbreken van onderdelen. Door de oorlog stokt de bevoorrading van onderdelen voor bijvoorbeeld zaaimachines waardoor de kwaliteit van zaaien sterk terugloopt. Experts waarschuwen ook voor het feit dat het personeel om het voorjaarswerk uit te voeren ontbreekt, omdat veel machinebestuurders de wapens opgenomen hebben. Bovendien kan er vermoedelijk in de nacht niet gewerkt worden uit angst voor Russische aanvallen. Hierdoor zou de voorjaarscampagne, wanneer er 24 uur per dag gewerkt wordt, verder verstoord kunnen worden.
Bron: Vilt.be