Graanmarkt laat prijzen vieren
Nadat vele records in de graanprijzen zijn gesneuveld, laat de graanmarkt begin deze week de prijzen wat vieren.
Daarmee komt voorlopig een eind aan de grote prijsfluctuaties die de handel in hun greep hielden. Vooral de leveringszekerheid van de granen stond de afgelopen tijd op het spel. Op dat front is er even rust nu Egypte – een van de grootste tarwe-importeurs ter wereld – de komende dagen een flinke hoeveelheid tarwe ontvangt. Bijzonder daarbij is dat een groot deel van de tarwe afkomstig is uit Rusland en Oekraïne.
Rusland gaat ook gewoon door met het vaststellen van exportheffingen voor tarwe, brouwgerst en mais. Poetin wil dat de export van bepaalde producten, waaronder graan, aan bepaalde afnemers wordt beperkt of gestopt. Om dit besluit van Poetin te concretiseren, moet de regering lijsten van landen en producten opstellen. Zolang dit niet is gebeurd, loopt de export nog door.
Voor de week van 16 tot en met 22 maart is de exportheffing voor tarwe vastgesteld op $ 86,30 per ton. Dat is een fractie lager dan de heffing van de afgelopen week. De prijs is berekend op basis van een exportindicatieprijs van $ 323,30 per ton. Dat komt neer op omgerekend € 294 per ton. Voor brouwgerst en mais gelden hogere exportheffingen in vergelijking met de voorgaande weken.
Via de Zwarte Zee
Ondanks de oorlog in Oekraïne heeft Rusland in de week van 4 tot en met 10 maart zo’n 380.000 ton tarwe geëxporteerd. Hiervan is 180.000 ton bestemd voor Turkije en 100.000 ton voor Egypte. Het overgrote deel vindt blijkbaar toch zijn weg via de Zwarte Zee. Het seizoentotaal van de Russische tarwe-export klimt daarmee naar 26,8 miljoen ton.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft in zijn rapport dat vorige week verscheen de exporthoeveelheden van tarwe uit Oekraïne en Rusland wel flink naar beneden bijgesteld. Rusland exporteert volgens deze inschatting dit seizoen 32 miljoen ton en dat is 3 miljoen ton minder dan eerder werd verwacht. De uitvoer vanuit Oekraïne is met 4 miljoen ton verlaagd naar 20 miljoen ton.
EU grootste exporteur
Daar staat tegenover dan de exportverwachting van Australië met 2 miljoen ton is verhoogd naar 27,5 miljoen ton. Zoals het er nu voor staat, is de Europese Unie dit seizoen veruit de grootste exporteur met 37,5 miljoen ton, aldus USDA. Daarvan is nu ongeveer de helft achter de rug. In de resterende maanden moet dus nog een groot deel worden verscheept.
Prognose: licht lagere prijzen.
Bron: Boerderij