Tarweprijzen zakken weer met een kwart
De prijs van tarwe zit in dalende lijn, en noteert 25 procent onder de recordprijs van vorige week. Er is meer optimisme over de wereldwijde bevoorrading.
De oorlog in Oekraïne deed de tarweprijs vorige week pieken. Rusland en Oekraïne gelden als een van de belangrijkste graanregio’s ter wereld. Op de termijnmarkt in Chicago werd op 8 maart een recordprijs bereikt van 13,63 dollar voor een bushel (zowat 35,23 liter). Intussen noteert tarwe aan 10,38 dollar per bushel.
Oekraïense oogst oogt goed
Eerder hadden experts gewezen op de mogelijkheid dat de graanproductie sterk zou dalen wegens de oorlog. Er wordt geschat dat er 40 procent minder grond kan ingezaaid worden. Toch ziet het graan op de Oekraïense akkers er goed uit, zei de Oekraïense landbouwminister Taras Dzoba woensdag.
Volgens het Oekraïense landbouwministerie doen de gewassen het goed. “Oekraïne heeft dit jaar genoeg opbrengsten om de eigen bevolking van brood te voorzien, ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder het werk op het land moet worden uitgevoerd”, stelde de minister in een verklaring. De prijzen zullen waarschijnlijk wel hoger liggen door de oorlog.
De tarweoogst in Oekraïne start pas in juli. De hoop is dat de onderhandelingen leiden tot een staakt-het-vuren, waardoor de graanboeren weer op hun velden kunnen.
Exportban
Los van de positieve vooruitzichten voor de oogst, heeft Oekraïne wel een exportverbod ingesteld op verschillende granen, zoals gierst, rogge, boekweit en gerst. De maatregel moet ervoor zorgen dat de eigen bevolking en het leger voldoende voedingsmiddelen hebben. Ook de uitvoer van suiker, vlees en zout werd ook al ingeperkt door de regering in Kiev, tot minstens het eind van dit jaar.
Andere grote producenten – zoals de VS en Canada – zouden dan weer van plan zijn om meer tarwe te zaaien. Ook elders in Europa zou dat het geval zijn. Die oogsten zijn van cruciaal belang om de tarweprijs in toom te houden.
Bron: Vilt.be