Sojaprijzen kiezen geen duidelijke richting
Lockdowns in China en lagere olieprijzen duwden sojaprijzen begin deze week naar een lager niveau.
China probeert met lockdowns het aantal coronabesmettingen naar nul terug te dringen. De vraag naar grondstoffen, waaronder soja, kan hierdoor afnemen.
Het meest verhandelde mei-contract op de termijnmarkt in Chicago sloot maandag 11 april met 1.655 dollarcent per bushel (€ 558 per ton). Maar op dinsdag lijkt de sojanotering op de termijnmarkt in Chicago weer op te veren.
Groter areaal soja in VS
Eind maart daalden de noteringen voor soja, omdat het Amerikaanse landbouwministerie in het Prospective Plantings rapport bekent maakte dat het uitgaat van een groter Amerikaans sojabonenareaal voor 2022. Er wordt uitgegaan van bijna 37 miljoen hectare. Dat is een stijging van 4% vergeleken met vorig jaar. De prijsdaling die volgde na de lagere schatting van het areaal is ondertussen zo goed als hersteld. Sojaprijzen zijn volatiel en blijven op niveau.
Koolzaadprijzen staan nog steeds in de plus. De wereldwijde balans blijft gespannen waardoor prijzen hoog staan.
Staking Argentinië
Vrachtwagenchauffeurs in Argentinië zijn maandag begonnen met een staking voor onbepaalde tijd. De chauffeurs eisen hogere tarieven voor het vervoer van granen en vee, omdat de gestegen olieprijs de huidige voorwaarden onwerkbaar maken. Door de staking kan de uitvoer van onder andere sojabonen in de knel komen.
De staking heeft geen directe gevolgen, omdat handelaren voldoende voorraad in Argentijnse havens hebben liggen. Maar er zijn momenteel geen onderhandelingen gaande, waardoor er wel zorgen over de uitvoer op langere termijn zijn. Argentinië is, naast dat het een grote exporteur van mais is, een belangrijke exporteur van sojameel en sojaolie op de wereldmarkt.
Bron: Boerderij