Tarweprijzen doen weer een stapje omhoog
Een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft nauwelijks tot geen verrassingen in petto. Na de bekendmaking bleef de prijsontwikkeling van tarwe en mais op de termijnmarkt in Chicago dan ook vrijwel vlak.
USDA heeft zijn verwachting voor de wereldwijde tarweoogst fractioneel verlaagd naar 773,4 miljoen ton. De cijfers van het tarweverbruik zijn in vergelijkbare mate verlaagd. Zodoende blijft de prognose van de eindvoorraden begin juli volgend jaar ongewijzigd op 267 miljoen ton. Dat is wel 13 miljoen ton minder dan het huidige seizoen dat eind deze maand afloopt. En zo’n 25 miljoen ton minder dan in het seizoen 2020-2021.
China laat nauwelijks verschillen zien
Opvallend daarbij is dat China in deze cijfers nauwelijks verschillen laat zien met de afgelopen seizoenen. En ook in de Verenigde Staten blijft de daling volgens deze verwachting beperkt tot ongeveer 1 miljoen ton ten opzichte van het huidige seizoen. De grootste daling wordt voorzien in de Europese Unie; van 14,4 miljoen ton voorraad nu naar minder dan 11 miljoen ton volgend jaar.
Voorraad EU valt groter uit
Daarbij moet worden gezegd dat de voorraad in de EU dit jaar wat groter uitvalt in verband met een tegenvallende export. In plaats van 37,5 miljoen ton die USDA in januari voorspelde, blijft de EU-export dit seizoen volgens de laatste cijfers steken op zo’n 29,5 miljoen ton. En dat leidt er toe dat er in de EU meer tarwe wordt overgeheveld naar het nieuwe seizoen.
USDA heeft de oogstverwachting van tarwe in de EU een fractie verlaagd tot 136 miljoen ton. Dat is ruim 2 miljoen ton minder dan oogst 2021. Dat kan nog wel eens lager uitvallen nu de tarwe in Frankrijk slechter groeit dan eerder verwacht. Bovendien voorspellen weerdiensten vanaf midden deze week een ongewoon vroege hittegolf. Spanje heeft al te maken met de voor de tijd van het jaar heetste hittegolf in twintig jaar.
Al met al beginnen de termijnmarkten deze week weer met stijgende prijzen. Het eerstkomende contract (september) steeg al vroeg op de maandag weer richting de € 400 per ton. Ook de termijnmarkt in Chicago opende de week met licht oplopende prijzen.
Prognose: licht stijgende prijzen.
Bron: Boerderij