Oekraïne verliest kwart landbouwareaal door oorlog
Biden: Tijdelijke graansilo’s langs de grens voor export
De bezetting heeft volgens het ministerie geen gevolgen voor de voedselzekerheid. „De dit jaar gezaaide gewassen zijn ruim voldoende om in de behoeftes van de Oekraïense bevolking te voorzien”, zei viceminister van Landbouw Taras Vysotski, schrijft de Belgische nieuwssite Belga. Als gevolg van de oorlog zijn veel inwoners naar andere landen gevlucht. Dit heeft ook bijgedragen aan een lagere voedselconsumptie in het land.
Ruim 7 miljoen mensen naar het buitenland gevlucht
Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCR) blijkt dat meer dan 7 miljoen Oekraïners zijn ontheemd in eigen land. Nog eens 7,3 miljoen Oekraïeners zijn naar het buitenland gevlucht, waarvan meer dan de helft naar Polen.
Voor het uitbreken van de oorlog waren er al veel voorbereidingen getroffen voor het nieuwe groeiseizoen. In februari hadden de boeren al circa 70 procent van de benodigde meststoffen, 60 procent van de gewasbeschermingsmiddelen en een derde van de benodigde brandstof voor het zaaien geïmporteerd, laat Vysotski weten. Voor de oorlog had Oekraïne meer dan 30 miljoen hectare landbouwgrond.
Zwarte Zee-havens
Russische troepen hebben ook de belangrijke exporthavens van Oekraïne geblokkeerd, waardoor het land maar mondjesmaat graan kan exporteren. Export gebeurt nu op kleine schaal via het spoor en sinds kort via de Roemeense Zwarte Zee-haven Constanta en de Poolse Oostzee-haven Swinoujscie. De Oekraïense diepzeehavens aan de Zwarte Zee zijn normaal gesproken goed voor meer dan 80 procent van het totale graanexportvolume.
Biden: Tijdelijke graansilo’s
De Amerikaanse president Joe Biden heeft andere plannen. Hij liet deze week weten dat er langs de grens met Oekraïne tijdelijke graansilo’s worden gebouwd. De silo’s zijn nodig om meer graan te exporteren en een groeiende wereldwijde voedselcrisis aan te pakken. Hij zegt hiervoor nauw samen te werken met zijn Europese partners. „Zo willen we 20 miljoen ton graan in Oekraïne op de markt krijgen om de voedselprijzen te verlagen.”
Het plan is om de tarwe per spoor het land uit te krijgen. De spoorbreedtes zijn in Oekraïne echter anders dan elders in Europa, waardoor het graan moet worden overgebracht naar andersoortige treinen aan de grens. De silo’s langs de grenzen moeten de voorraden tijdelijk bergen.
Enkele weken geleden meldde het Oekraïense ministerie van landbouw al dat de lokale boeren ruim een vijfde minder granen zoals tarwe hebben kunnen zaaien als gevolg van de oorlog in het land.
Bron: Akkerwijzer