Verdere daling voedselprijzen in juni, nog 23% boven 2021
De voedselprijzen zijn in juni verder gedaald. De voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO daalde met 2,3%. De index staat daarmee nog wel 23% boven de waarde van vorig jaar.
Het is de derde opeenvolgende maand dat de voedselprijzen dalen. De daling in juni kwam met name door lagere prijzen voor plantaardige oliën, granen en suiker. De prijzen voor zuivel en vlees stegen, net als een maand eerder.
Nieuw record voor vleesindex
De vleesindex steeg met bijna 2% naar een nieuw record. De prijzen voor alle soorten vlees stegen, met een sterke stijging voor kip door krap aanbod als gevolg van de oorlog in Oekraïne en uitbraken van vogelgriep. De prijzen voor varkensvlees herstelden iets door meer import door grote importerende landen, terwijl de invoer door China beperkt bleef. Mede doordat China de importbeperkingen op Braziliaans rundvlees ophief, stegen de prijzen voor rundvlees.
De zuivelprijzen stegen met ruim 4% ten opzichte van mei en waren 25% hoger dan in juni 2021. De prijsnoteringen voor kaas stegen het sterkst. Door kleine voorraden, sterke vraag en aanhoudende wereldwijde krapte stegen ook de melkpoederprijzen.
Dalingen bij plantaardige indexen
In de plantaardige categorieën waren er juist dalingen van de prijzen te zien. De prijsindex voor plantaardige olie daalde met bijna 8%. Zowel de prijzen voor palm-, zonnebloem-, soja- en koolzaadolie daalden.
De prijsindex voor granen daalde met 4%, maar is nog steeds bijna 28% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De internationale tarweprijzen daalden met bijna 6% door nieuwe oogst, verbeterde gewasomstandigheden bij enkele grote producenten en de verwachting dat er meer productie in Rusland zal zijn. Ook de maisprijzen daalden door meer aanbod door nieuwe oogst en goede groeiomstandigheden in de VS en Argentinië.
De suikerprijzen daalden met bijna 3%. Daarmee bereikte de suikerprijs het laagste niveau sinds februari. Volgens FAO drukte de vertraging van de wereldwijde economische groei op de vraag naar suiker en op de prijzen. Er bleef ook genoeg aanbod. De prijsdaling werd echter beperkt tot onzekerheden over het verloop van het groeiseizoen in Brazilië.