Graanoogst uit de startblokken
Graanoogst uit de startblokken
Vorige week ging in het zuidwesten de graanoogst flink uit de startblokken. Het noorden volgde voorzichtig. Telers zijn goed te spreken over kilo’s en kwaliteit.
De graanoogst is vroeg dit jaar. Maar zelden gebeurt het dat voor augustus alles van het land is. Bij veel telers gaat het dit jaar toch gebeuren. Met temperaturen en een luchtvochtigheid die passen bij streken met een woestijnklimaat ging het vorige week hard. Met code oranje en een thermometer die in de schaduw naar de 40 graden tikte, zaten de boeren in het zuidwesten vorige week dinsdag comfortabel in hun cabines met airconditioning. “Doe de deur maar gauw dicht als je mee wilt rijden.”
Tekst gaat door onder foto
Al een paar dagen eerder werden er vooral in Zeeuws-Vlaanderen vroege percelen, vooral Chevignon gedorst. Op de snikhete dinsdag 20 juli noteerde CZAV dat in hun werkgebied ruwweg een derde van het graan binnen was. Met Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland als koplopers zo tegen de 50%. De eerste berichten van zowel kilo’s als hectolitergewichten waren al meteen goed en dat blijkt zich ook over de hele linie zo voort te zetten. De oogst is twee tot drie weken vroeger dan vorig jaar.
Tekst gaat door onder foto
Er ligt beduidend minder stro achter de maaidorser, maar veel telers noteren toch gauw tien tot twintig procent meer graan in de silo. Aangetekend dat het vorig jaar met de opbrengsten dik onder gemiddeld zat en er ongewoon veel stro van het land kwam. In het Zeeland is een enkel perceel zomergerst gedorst, maar nog te weinig voor goed zicht op opbrengst en kwaliteit. Net als de zomertarwe heeft die wel wat te lijden gehad van droogte. In het zomergraan wordt geen topper verwacht.
Tekst gaat door onder foto
Regen zeer welkom
Het klinkt tegenstrijdig in de graanoogst, maar de regen die de oogst even doet stagneren was vorige week zeer welkom. Zeker voor de gewassen, maar ook voor de graanoogst. Hoewel mooi weer niet snel verveelt, dorst het vaak wat mooier als het graan net voor de oogst nog even nat regent. Dat zorgt voor wat verwering van het stro en als dan daarna de zon er weer bij komt, dorst het mooier en kan de pers ook vlot achter de maaidorser aan.
Tekst gaat door onder foto
Vergeleken met vorig jaar komt er over de hele linie veel minder stro van het land, maar anderzijds ook duidelijk meer korrelopbrengst dan vorig jaar. Plus een betere prijs. Hoewel de tarweprijs veel meer dan tot enkele jaren geleden sterk fluctueert zo ruwweg toch anderhalf maal de prijs van vorig jaar. Samen met mooie opbrengsten en een vlot verlopende oogst zorgt dat voor een positieve stemming.
Tekst gaat door onder foto
Groningen in de startblokken
In Flevoland kwam de graanoogst begin vorige week voorzichtig op gang. Woensdag werd het al wat drukker, vertelt Gert Jan Bonestro van de vestiging van Poldergraan in Biddinghuizen. Vochtgehaltes goed onder de norm van 15%, hectolitergewichten die bewegen tussen 75 en 85 vertelt Bonestroo. Er zijn nog maar de eerste percelen binnen, toch zal dat gemiddeld zo rond of net boven de 80 uitpakken. Het is ook nog vroeg om harde uitspraken over de opbrengst te doen, maar 10 ton en meer per hectare is toch wel waar het naar uitziet.
Tekst gaat door onder foto
In het Groningse Oldambt zijn de verwachtingen na een mooie oogst van wintergerst ook voor de tarwe goed en zal wanneer het weer zich goed houdt deze week het ook volle bak los gaan. Vorige week woensdag toch een eerste kipper met tarwe ontvangen melden ze bij George Pars in Sint Jacobiparochie. En die was droog. Het Friese Bildt is door de invloed van de Waddenzee altijd wat later dan de rest van het land, maar ook daar zijn de verwachtingen voor kilo’s en kwaliteit goed.
Tekst gaat door onder foto