China waarschuwt voor misoogst tarwe en rijst door hittegolf
China vreest voor een misoogst in tarwe en rijst als gevolg van extreme droogte. Met name de rijst in zuidelijke provincies heeft te lijden onder de droogte, en tarwe in het midden van China heeft er last van.
Vooral in de teeltgebieden langs de Yangtze-rivier worden gewassen getroffen door de droogte. Naast een gebrek aan neerslag gaat China gebukt onder extreem hoge temperaturen. Met name in het Zuiden is het sinds de start van de metingen (ruim 60 jaar geleden) niet zo langdurig heet en droog geweest als nu.
Regen opwekken met cloud seeding
De nationale meteorologische dienst stelt dat zijn waarschuwingen voor droogte en hoge temperaturen van kracht blijven en roept elf provinciale overheden op om noodmaatregelen in gang te zetten. In delen van het land wordt cloud seeding ingezet, een methode om regenval te veroorzaken. Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond die deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag toeneemt. Ook brengt de brandweer water naar boeren in nood.
China moet mogelijk tarwe importeren
In de augustusrapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA wordt nog uitgegaan van een tarweoogst in China van 138 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan vorig jaar en zo’n 4 miljoen ton meer dan het jaar daarvoor. Daarmee is China wereldwijd de grootste producent van tarwe. De Europese Unie oogst dit jaar naar verwachting zo’n 132 miljoen ton tarwe. Wereldwijd wordt een productie verwacht van zo’n 780 miljoen ton.
USDA schat dat de consumptie van tarwe in China dit seizoen daalt naar 144 miljoen ton. Daarmee blijft het verbruik dus groter dan de productie en als de droogte de productie verder onder druk zet, betekent dat dat China een groter beroep moet doen op de import van tarwe. In de afgelopen jaren importeerde het land zo’n 10 miljoen ton.
Rijstvoorraden zullen krimpen
Voor het wereldwijde aanbod aan rijst is de productie in China nog belangrijker. Van de 512 miljoen ton rijst die USDA dit seizoen verwacht, wordt 149 miljoen ton geproduceerd in China, met name in het zuiden van het land. Ook hier geldt dat China meer rijst consumeert dan het produceert. Door de droogte ziet het ernaar uit dat de rijstvoorraden in China flink zullen krimpen.
Mais en sojabonen lijken relatief weinig last te hebben van de droogte in China. Dat komt doordat het grootste deel van deze gewassen wordt verbouwd in het noordoosten van het land.
Bron: Food Agribusiness