Tarweprijzen schommelen licht op vrij rustige markt
De stemming op de lokale graanmarkten is rustig. Er gaat een paar euro af en die komt er een paar dagen later weer wat bij. Zo schommelen de prijzen.
De laatste dagen was merkbaar dat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro is gedaald tot onder $ 1. Dat maakt Europees graan interessanter om af te zetten op de wereldmarkt.
De weeknoteringen op de lokale markten gingen eerder deze week omlaag, mede ingegeven door prijsdalingen op de termijnmarkten vorige week. Zowel de graanbeurs in Groningen, Rotterdam als Hamburg verlaagden de voertarwenotering. Ondertussen stijgen prijzen weer, mede ingegeven door de veranderde wisselkoers.
Droogte en lage waterstanden
De aanvoer vanuit Oekraïne drukt de prijzen enigszins, maar aan de andere kant drijven de droogte en de lage waterstanden in de rivieren de prijzen op. De binnenvaart rekent met een volle schuit, terwijl ze met een halve schuit varen. Vervoer over de weg is duurder en beperkter. En een hogere transportprijs wordt wel doorberekend aan de boer.
De paniek die op de grondstoffenmarkt speelde toen de oorlog in Oekraïne startte is wel uit de markt, maar voor de oorlog stond de grondstoffenmarkt al op een hoog niveau. En boven € 300 per ton wordt nu verder gegaan.
Export Russisch graan
De Russische tarweprijzen daalden vorige week ook iets na een daling van tarweprijzen in Chicago en door de nieuwe oogst die van het land komt. Overigens is het exporttempo laag en maken boeren zich zorgen over de opslagcapaciteit, meldt het Russische marktbureau Ikar. Dat zou juist eerder een reden moeten zijn om meer graan te exporteren.
Maar het Russische prijsniveau ligt hoger dan in Oekraïne of Frankrijk, waardoor de verkoop niet makkelijk gaat. Voor Russische exporteurs zou het niet veel uit moeten maken, want als de tarweprijzen omlaag gaan, dan hoeven ze minder uitvoerbelasting te betalen.
Prognose: schommelende graanprijzen.
Bron: Boerderij