Franse aardappeloogst wordt catastrofaal
De aardappeloogst in Frankrijk dreigt catastrofaal te worden en de slechtste sinds 2000 te zijn.
“Dat is de zware constatering op basis van de eerste oogsten op het veld”, waarschuwt de organisatie van aardappeltelers UNPT. De bond schat dat de gemiddelde opbrengst per hectare 20% lager zal uitvallen dan het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. “Dat is 1,5 miljoen ton verloren.” Voor niet-geïrrigeerde velden kan het verlies oplopen tot 30%, terwijl er ook al velden zijn gerooid die niet meer dan de helft van de historische opbrengst lieten zien.
Producenten van Franse aardappelen, en dan met name zij die aan de industrie leveren, bereiden zich voor op zeer grote financiële verliezen
De UNPT spreekt van ‘een historische instorting van het opbrengstpotentieel voor aardappelen door de extreme periodes met hitte en droogte’. “De oogst dreigt catastrofaal te worden, en dat ondanks gunstige zaaiomstandigheden en goed weer in het voorjaar die een goede campagne 2022-’23 deden vermoeden. De extreme temperaturen in combinatie met de grote droogte hebben de ontwikkeling van de knollen letterlijk gestopt. De producenten van Franse aardappelen, en dan met name zij die aan de industrie leveren, verwachten een zwart jaar en bereiden zich voor op zeer grote financiële verliezen die volgens de eerste schattingen kunnen oplopen tot meer dan € 200 miljoen.”
Belangrijkste exporteur van aardappelen
De Unie vraagt daarom in een noodbericht ‘van de economische spelers en de overheid onmiddellijke actie om de Franse productie te ondersteunen’. “Om de economische levensvatbaarheid van de telers, die grote bedragen investeren in dit gewas, en het zaaien voor 2023-’24 te garanderen, roept de UNPT op tot een algemene mobilisatie van alle economische acteurs in de sector, dus industrie, tussenhandel en winkeliers, en van de overheid om ervoor te zorgen dat deze patat-leveranciers deze historische klif kunnen nemen. De UNPT doet een oproep om direct de prijzen die worden betaald aan de producenten opnieuw te waarderen en tot een betere verdeling van de toegevoegde waarde te komen, met name door de grote winkelbedrijven, om de contractuele afspraken rond de hoeveelheden te versoepelen en een buitengewone staatshulp te realiseren om de producenten financieel te ondersteunen en de toekomst van de sector veilig te stellen.
De UNPT stelt categorisch dat de producenten niet alleen de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de buitensporige verliezen die worden veroorzaakt door deze abnormale weersperiode. Wij vragen met spoed een onderhoud met de minister voor landbouw om hem over de situatie te informeren en de eerste maatregelen op korte en middellangetermijn te bespreken die het mogelijk maken dat Frankrijk de belangrijkste exporteur van aardappelen ter wereld blijft. Elke dag die voorbij gaat zonder antwoorden verwijdert ons onvermijdelijk verder van dat doel.”
Bron: Food Agribusiness