Nieuwe cijfers geen verrassing voor tarwemarkt
De nieuwe rapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft weinig verrassingen voor de wereldwijde tarwehandel. De markten reageren dan ook nauwelijks op deze cijfers. De prijzen blijven zodoende redelijk stabiel.
De productieverwachting van de wereldwijde tarweoogst is ten opzichte van augustus met ruim 4 miljoen ton verhoogd naar bijna 784 miljoen ton. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de hogere oogstverwachting in Rusland. De graanhandel vond eerder dat de Russische oogst te laag was ingeschat. Een recordoogst van 91 miljoen ton tarwe ligt meer in de lijn van de verwachtingen.
Door de verhoging van de oogstraming komt de wereldwijde tarweproductie boven het niveau van vorig jaar en dat betekent dat er een nieuwe recordoogst van het land wordt gehaald. Ook de verwachtingen wat betreft de consumptie van tarwe zijn wat verhoogd, zodat het effect op de voorraad aan het eind van het seizoen beperkt blijft.
Lagere eindvoorraad tarwe
De rekenmeesters van USDA gaan er nu vanuit dat de eindvoorraad zakt naar 268,6 miljoen ton eind juni volgend jaar. Deze voorraad is slechts een fractie groter dan in het seizoen 2018-2019. In juni 2020 waren de voorraden het grootst met bijna 297 miljoen ton. Sindsdien is er sprake van een dalende lijn, omdat de consumptie de laatste jaren groter is dan de productie.
De cijfers van tarwe in de Europese Unie zijn sinds augustus nauwelijks veranderd. USDA handhaaft de productieverwachting in de EU op 132,1 miljoen ton. De afzet van tarwe naar veevoer is met 1 miljoen ton verhoogd naar 44 miljoen ton. Hierdoor zakt de tarwevoorraad in de EU eind juni 2023 naar zo’n 9,5 miljoen ton.
Bron: Boerderij