China wil minder sojabonen in veevoer om kosten voedsel te verlagen
De kosten van import van sojabonen stijgen, waardoor de groothandelsprijs van varkensvlees in China het afgelopen jaar met ongeveer twee derde steeg.
China wil de hoeveelheid sojabonen die in veevoer wordt verwerkt verminderen. Het land bestempelt veevoergrondstoffen als het meest urgente probleem voor de voedselvoorziening. Door de invoer van sojabonen te verkleinen wil China proberen de kosten voor voedsel omlaag te krijgen.
Peking wil dat de diervoedersector lering trekt uit het productieproces van enkele producenten die met succes de verwerkte hoeveelheid sojameel, afkomstig van het pletten van sojabonen, in hun producten hebben verminderd. Sojameel wordt als belangrijkste eiwitbron in het rantsoen van vee gebruikt.
Stijgende kosten invoer sojabonen
China is veruit de grootste importeur ter wereld van sojabonen. Vorig jaar kwam de rekening voor de invoer ervan uit op meer dan € 50 miljard. Die kosten zijn de afgelopen maanden opgelopen als gevolg van de oplopende voedselinflatie vanwege onder meer de oorlog in Oekraïne.
De groothandelsprijs van varkensvlees is het afgelopen jaar met ongeveer twee derde gestegen, deels als gevolg van de hogere voederprijzen. Dit heeft geleid tot financiële steun van de overheid om de markt af te koelen. Zelfs bescheiden verschuivingen in de sojaconsumptie zouden nuttig zijn om zowel de invoerkosten als de inflatie onder controle te houden.
Kleiner aandeel soja in diervoeding
Het aandeel van soja in diervoeding in China is vorig jaar landelijk gedaald naar 15,3%, van 17,8% in 2017. Dat is een besparing van 11 miljoen ton meel, of 14 miljoen ton bonen. Veevoerconcern Muyuan Foods verlaagde het aandeel soja naar 6,9% en New Hope Liuhe naar 10,7%.
Bron: Food Agribusiness