Maisprijs kent geen duidelijke richting
De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is verder gedaald. Dat komt omdat in de Verenigde Staten de Federal Reserve Board (Fed), de koepel van Amerikaanse centrale banken, de rente heeft verhoogd vanwege de stijgende inflatie.
Daarnaast blijft er onzekerheid op de markt door een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland. Ook dat zet druk op de euro. Een zwakkere euro maakt het interessanter om Europees graan af te zetten op de wereldmarkt. En aan de andere kant wordt de import van goederen, zoals mais, duurder.
Verwachte tarwe- en maisopbrengsten
Gekeken naar de wereldwijde graanbalans, verwacht Rusland een recordproductie tarwe. Ook Australië en Canada verwachten prima opbrengsten. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat in het jongste Wasde-rapport uit van een tarweproductie voor 2022-’23 van bijna 784 miljoen ton (+4,3 miljoen ton). De uitvoer van Oekraïense tarwe schat USDA op 11 miljoen ton. In seizoen 2021-’22 werd bijna 19 miljoen ton Oekraïense tarwe geëxporteerd.
USDA schat de wereldwijde maisproductie op zo’n 1.173 miljoen ton. In de Verenigde Staten en Europa vallen maisopbrengsten tegen na droog en warm weer. En voor de komende oogst wordt op het zuidelijk halfrond minder mais verwacht door neerslagtekort.
Mais uit Oekraïne
Het aanbod aan Oekraïense mais is goed en handelaren proberen zoveel mogelijk in te kopen. Vanwege de oorlog in Oekraïne staat de maisexport vanuit het land op 13 miljoen ton. Dat is de helft van de hoeveelheid die het in seizoen 2021-’22 uitvoerde. De maisbalans is minder ruim dan die van tarwe. Prijsdruk door mogelijke veranderende voorwaarden voor de graancorridor vanuit Oekraïne maakt dat de maisprijs onder druk stond. Ook zijn er zorgen over Russische boeren die de oorlog in moeten.
Invloed van onzekerheden in de wereld
Op de termijnmarkt in Chicago bewogen noteringen op 27 september scherp door onzekerheden in de wereld. Uiteindelijk sloten de maisnoteringen de handelsdag vrijwel onveranderd af. Op de lokale markten stegen maisprijzen nog wel. Dit werd deels ondersteund door de hogere maisnoteringen vorige week op de termijnmarkten, omdat in de VS kleinere opbrengsten worden verwacht.
Bron: Boerderij