FAO ziet tarwevoorraad groeien tot boven 300 miljoen ton
De tarwevoorraden in de wereld groeien tot boven de 300 miljoen ton eind juni volgend jaar. Dat valt op te maken uit een nieuwe raming van de wereldvoedselorganisatie FAO. Bij andere granen en rijst nemen de voorraden juist af.
De FAO rekent in de nieuwe prognose op een wereldwijde voorraad van in totaal 302,7 miljoen ton eind juni volgend jaar. Dat is meteen de beginvoorraad van het seizoen erop. Die voorraad komt volgens de wereldvoedselorganisatie overeen met 38,4% van de totale te verwachten consumptie van tarwe. Dat is relatief hoog, alleen in 2017-2018 pakte dat percentage nog een fractie hoger uit.
Prognose wordt opnieuw verhoogd
De inschatting van de voorraden pakt hoger uit omdat de FAO de prognose van de tarweproductie dit seizoen opnieuw verhoogt. Ten opzichte van de raming vorige maand rekent men op 10,2 miljoen ton meer tarwe, zodat de wereldwijde productie stijgt tot 787,2 miljoen ton. Daarmee valt de oogst groter uit dan het record van vorig jaar (779,3 miljoen ton).
Grote oogst Australië
De verhoging van de prognose is gebaseerd op beter dan verwachte oogsten in de Europese Unie en Rusland. Daarnaast rekent men op een grote oogst in Australië als gevolg van een gunstige start van het groeiseizoen. Mooie vochtige grond tijdens het zaaien en gunstige weersverwachtingen voor de komende periode zorgen voor een goede uitgangspositie voor een grote oogst in Australië.
De verwachtingen ten aanzien van de consumptie van tarwe zijn ook iets opgeschroefd. Toch houdt men er voorlopig rekening mee dat de consumptie met 774,2 miljoen ton een fractie lager uitvalt dan afgelopen jaar.
Bron: Boerderij