Boeren ontbijten bij kabinet: ‘Intenties geproefd om eruit te komen, nu wachten op daden’
Agractie, Farmers Defence Force (FDF), LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Producenten Organisatie Varkenshouderij waren aanwezig namens de boeren bij het ontbijt in het Catshuis. Namens het kabinet schoven minister-president Mark Rutte, minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof aan. De sfeer binnen was scherp, stevig en open, zo luidt de boodschap van Agractie en LTO buiten.
Vertrouwen
Voorman Bart Kemp van Agractie blikt buiten terug op de sessie. „Alle sectorpartijen waren hier nagenoeg aanwezig en dat was mooi. We hebben de intenties om eruit te komen wel geproefd bij het kabinet, maar het is belangrijk dat deze nu ook worden omgezet in daden. Er is een Nationaal Programma Landelijk Gebied en ondertussen moet er richting een landbouwakkoord gewerkt worden. We hebben het er over gehad hoe zich dat tot elkaar verhoudt. De aanzet is daartoe gegeven, maar vrijdag zal duidelijk worden hoe het kabinet dat ziet als het met een officiële reactie komt.”
Ook is gesproken over het vertrouwen tussen de overheid en de boeren. Kemp is daarover duidelijk. „Het vertrouwen is weg. Ik heb niets in handen om vertrouwen te hebben dat het nu anders zal gaan. Daar zal een begin aan gemaakt moeten worden.”
Onteigening van tafel?
Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland wil samen met het kabinet aan de slag voor een zogenoemde ‘plusregeling’, zoals Remkes dit ook in zijn rapport noemt. Zonder onteigening. „Zo’n regeling is er nog nooit geweest voor boeren in Nederland die willen stoppen of voor piekbelasters die vrijwillig willen stoppen. Onteigening is niet de route waarmee we dit vraagstuk gaan oplossen.” Op de vraag of er een opening is bij het kabinet om dit zwaarwegende argument van boeren van tafel te krijgen, wil Van der Tak nog niet ingaan. „We zaten vanochtend met drie kabientsleden. Dit moet echt een beslissing zijn van de ministerraad. Ik ga daar pas wat positiefs over zeggen als de ministerraad er een besluit over heeft genomen.”
Bestuurslid Mark van den Oever van FDF blikt in een vlog terug op het ontbijt. FDF heeft het kabinet meegegeven dat er over gedwongen onteigening van piekbelasters niet te praten valt. „Daar zijn we spijkerhard in. Die boodschap is ook overgekomen. Als FDF aan het woord was, werd er door alle drie de ministers aandachtig geluisterd. We hebben gezien dat de boodschap is aangekomen. Ook hebben we aangegeven wat de rode lijn is waar niemand overheen mag. Zolang FDF bestaat zal er geen gedwongen onteigening zijn. We zijn vrije mensen en willen ook zo behandeld worden.”
Positief over nieuwe minister
LTO en FDF gaan ook in op de houding en het opreden van de nieuwe minister van LNV, Piet Adema. Zo ziet Van der tak in Adema een nieuwe ‘bondgenoot’ in het landsbelang. „Het belangrijkste is dat Adema zijn flinke steen kan en wil bijdragen.”
Van den Oever van FDF is ook positief over de nieuwe minister. „Er was nogal wat aan te merken op het functioneren van het ministerie. We konden daar slecht contact mee krijgen. Het antwoord van Piet was dat hij zijn rechtstreekse telefoonnummer gaf aan ons. Dat was nog eens een krachtig optreden. Zo kunnen de lijnen naar het ministerie hersteld worden en zo kunnen we onze problemen ook daar aangekaart krijgen. De afgelopen jaren werden deze vooral genegeerd. Dit zijn kleine positieve dingetjes die we meegekregen hebben. Al met al een redelijk goed gesprek. De zorgen zijn nog niet weg, de rillingen liepen me soms nog over de rug, maar dat wil niet zeggen dat er openingen liggen om tot een beter compromis te komen. Dat gevoel heb ik in elk geval gekregen.”
Constructief gesprek
Mark Rutte reageert via Twitter op de bijeenkomst: „Piet Adema, Christianne van der Wal en ik hadden een constructief gesprek met vertegenwoordigers uit de agrarische sector over het rapport van Remkes. We moeten en willen samen stappen zetten om te werken aan de toekomst van de landbouw.”
Het ministerie van LNV schrijft op Twitter: ‘Samen met agrarische organisaties spraken de minister-president, de minister van LNV en de minister voor Natuur en Stikstof over het advies van Johan Remkes. Een rapport dat vraagt om een grote verantwoordelijkheid van alle partijen. Goed om dit gesprek te hebben en verschillen te overbruggen en samen verder te gaan.’
Bon Akkerwijzer