“Transportproblemen kan bevoorrading trouwe partners in gevaar brengen”
Aardappeloogst en -markt in Frankrijk
Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) meldt dat de handel in binnenlands product opleefde tijdens de Allerheiligenweek. “Na de scherpe daling van vorig jaar zien we de markt weer tot een evenwichtige situatie komen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.” In de schappen is er een overvloed aan soorten, wat de consument ruime keuze geeft voor de bereiding van verschillende seizoensgerechten. Toch ontwaren sommige supermarktketens een verandering in het consumentengedrag. Gezien de zorgwekkende koopkrachtdaling zien ze een verschuiving van de aankoop van premium aardappelen naar producten van middenklasse of zelfs basiskwaliteit tegen de laagste prijs, zo laat het CNIPT weten.
“Wat de export betreft, kunnen problemen met het wegvervoer – gebrek aan beschikbaarheid van vrachtwagens en hogere tarieven door stijgende brandstofkosten – de bevoorrading van trouwe partners beperken of zelfs in gevaar brengen”, waarschuwde de Franse organisatie in haar meest recente bulletin.
Het Europese aardappelseizoen
De aardappeloogst (consumptie- en pootaardappelen) in de 4 NEPG-landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en België), plus Polen, Spanje, Tsjechië en Portugal, bedraagt 36,6 miljoen ton, 9,7% minder dan vorig jaar. De opbrengst van de 4 NEPG-landen is met 8,3% gedaald tot 27,7 miljoen ton, aangezien de stijging in Nederland – cijfers van het CBS wijzen op een oogst van 3,9 miljoen ton voor consumptieaardappelen in 2022, 19,4% meer dan vorig jaar – teniet wordt gedaan door een veel lagere productie in de andere drie landen. De vier NEPG-landen hebben in 2022 hun aardappelareaal zien uitbreiden met 2,4% tot 737.100 hectare. In Duitsland en België bedroeg de toename zelfs 3%.
De gemiddelde opbrengst viel evenwel lager uit in Duitsland, Frankrijk en België door de droogte. De Nederlandse opbrengsten zijn daarentegen de hoogste sinds 2018. In totaal zal de gemiddelde opbrengst in de 4 NEPG-landen samen 10,5% moeten prijsgeven ten opzichte van vorig jaar. De grootste oogstdaling doet zich evenwel voor in Polen, met een daling van 14,6% tot een laagterecord van 6,05 miljoen ton. Ook Spanje en Portugal noteerden dit jaar hun kleinste oogsten. De opbrengst in Tsjechië bevindt zich op het laagste niveau sinds 2018.
Bron: AGF