Rusland wil groter graanquotum na half februari
Rusland gaat het exportquotum voor graan volgend jaar verdubbelen. De Russen hebben een recordoogst aan tarwe en andere granen te verkopen en willen daarom de mogelijkheden om te exporteren gaan verruimen..
Rusland hanteert van 15 februari tot en met eind juni een exportquotum. Deze quotering is begin 2021 van kracht geworden om te voorkomen dat er te weinig graan overblijft voor de binnenlandse markt. Een limiet aan de export moest zodoende een bijdrage leveren aan beperking van de inflatie in Rusland. Het quotum geldt overigens niet voor export naar landen van de Euraziatische Economische Unie, zoals Kazachstan, Belarus en Armenië.
Grootste tarwe-exporteur
Rusland is de laatste jaren de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Vlak na de annexatie van De Krim schoot de tarwe-export van de Russen omhoog en piekte in 2017 op bijna 41,5 miljoen ton. Daarna zakte de uitvoer iets terug naar een niveau van 35 tot 38,5 miljoen ton. Afgelopen jaar werd 38,5 miljoen ton Russische tarwe geëxporteerd, schat het Amerikaanse landbouwministerie USDA.
De verwachting is dat dit jaar veel meer tarwe beschikbaar komt voor de export, omdat de Russen een recordoogst van het land hebben gehaald. Om de afzetmogelijkheden van deze tarwe te vergroten wil Rusland het mogelijk maken om na half februari meer tarwe te kunnen uitvoeren.
Afgelopen jaar mocht 11 miljoen ton graan tussen 15 februari en eind juni worden geëxporteerd. Dit willen de Russen nu verhogen naar 25,5 miljoen ton. Volgens het Russische ministerie van landbouw is dit jaar 150 miljoen ton graan geoogst. De tarweproductie wordt geraamd op zo’n 100 miljoen ton. Daarvan komt na aftrek van oogstverliezen naar verwachting zo’n 90 tot 95 miljoen ton tarwe op de markt.
Bron Boerderij