Europese tarwe valt in de smaak
De vraag naar Europese tarwe is goed. Dat komt mede omdat Chinese kopers deals sluiten. Hoge binnenlandse Chinese prijzen motiveren kopers om in Europa tot aankopen over te gaan.
Verder is het opvallend dat Poolse en Duitse tarwe mogelijk wordt afgezet in de Verenigde Staten. Dat is vrij ongebruikelijk. De belangrijkste afnemers van EU-tarwe zijn dit seizoen tot dusver Algerije, Marokko, Egypte, Nigeria en Saoedi-Arabië.
Meer tarwe uitgevoerd
Uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie blijkt dat vanaf 1 juli tot en met 20 november 13,6 miljoen ton tarwe is uitgevoerd. Dat is ruim 4% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Volgens handelaren kan de extra vraag een merkbare hap uit de beschikbare Franse exportvoorraden nemen. De goede afzet laat prijzen stabiliseren tot licht stijgen. Het maart-contract op de termijnmarkt in Parijs stabiliseert enigszins. Het eerst aflopende contract (december) stijgt mede door de goede vraag, maar ook door technische aspecten is de volatiliteit hoog.
Nog een reden dat de prijzen niet verder dalen is dat in Frankrijk zorgen zijn over de condities van de wintergranen met een voorspelling van een koudegolf in januari. Het is afwachten of deze uitkomt. Fysieke tarweprijzen op de graanbeurs in Hamburg en Rotterdam stegen eerder deze week, waar de Groningse voertarwe notering daalde door een afwachtende houding van zowel kopers als verkopers.
Graandeal verlengd
De spanning op de graanmarkt is deze week minder nadat vorige week een nieuw akkoord werd bereikt tussen Oekraïne en Rusland over de graancorridor. Volgens de Oekraïense landbouwminister heeft Oekraïne dit seizoen 16,2 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat was een jaar eerder in dezelfde periode nog 23,8 miljoen ton. Er is tot dusver 6,3 miljoen ton tarwe, 8,6 miljoen ton mais en 1,3 miljoen ton gerst geëxporteerd.
Door de oorlog in Oekraïne is het lastig om op het land te werken met de benodigde machines en mankracht. De graanproductie wordt voor dit seizoen dan ook flink lager ingeschat tussen 50 tot 52 miljoen ton. Ter vergelijking, vorig seizoen werd 86 miljoen ton geoogst.
Prognose: volatiele graanprijzen.
Bron: Boerderij