Advies vereniging aardappeltelers: zaai alvast tarwe
Aardappelverwerkers gaan er te gemakkelijk vanuit dat er volgend jaar voldoende aardappelen komen, vindt Jasper Roubos. Daarom adviseert de voorzitter van de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) aardappeltelers om voor de zekerheid alvast maar tarwe te zaaien.
“Zaai je grond alvast maar in met tarwe. Er is nu een alternatief voor aardappelen”, zegt Roubos in een interview met Boerderij. Volgens een berekening van POC kan wintertarwe met een opbrengst van 30 cent per kilo concurreren met een aprilcontract voor aardappelen. “En mochten er straks toch aardappelcontracten met topprijzen komen, dan kun je alsnog de frees in de tarwe zetten.”
POC wil gelijkwaardige positie aardappeltelers en aardappelverwerkers
Roubos trekt deze weken door het land om leden te werven voor de POC. Hij wil begin 2025 aardappeltelers als lid hebben, die samen goed zijn voor minimaal 70% van het areaal consumptieaardappelen. “Dan hebben we bij de afnemer aan tafel een stevig verhaal. Met een voldoende grote achterban komen we op een gelijkwaardige positie als die van onze afnemers, de grote verwerkers van aardappelen.”
Roubos: ”Als het nu niet lukt om met de POC voldoende areaal te vertegenwoordigen, dan lukt het nooit meer. Goedkoper beginnen met iets wat zoveel juridische mogelijkheden heeft als de POC nu, gaat niet.”
De POC kreeg twee jaar geleden van het ministerie van LNV de officiële erkenning als producentenorganisatie. Dat betekent dat de organisatie maximaal 80% van de consumptieaardappeltelers mag verenigen zonder in aanvaring te komen met de kartelwetgeving. Roubos spreekt van een zeer ongelijke positie van telers ten opzichte van de afnemers op de aardappelmarkt.
Kennisachterstand telers ten opzichte van grote inkopers
“De teler die alleen op zijn bedrijf zit, heeft een enorme kennisachterstand ten opzichte van multinationals met hun professionele inkooporganisaties.” Een goed functionerende producentenorganisatie moet dat kunnen verbeteren, zegt hij. “Op verschillende manieren. Zorgen dat de boer goede informatie krijgt. Over de markt, maar ook over de kostprijsontwikkeling. Dan kan hij beter afwegen of en hoeveel aardappelen hij zet. POC kan en mag tegen zijn leden zeggen: ‘Zet 5% minder aardappelen.’ Maar eerst moeten we voldoende leden hebben om onze plannen uit te kunnen werken en voeren.”
Bron: Food Agribusiness