Egyptische aardappelen klaar voor export
Het aardappelseizoen is begonnen in Egypte en wordt gekenmerkt door een overvloedige oogst, een grote vraag, stabiele prijzen en geen bijzondere uitdagingen, afgezien van enkele complicaties in de logistiek. Mohammad Hassan, exportmanager van Al Gamal-Plantix, geeft een overzicht van het komende seizoen.
Mohammad legt uit: “De aardappelteelt in Egypte heeft dit jaar de volumes van vorig jaar overtroffen, ondanks de weersomstandig-heden. De klimaatverandering heeft ons niet gespaard, maar de volumes zijn intact gebleven. Dit had echter wel gevolgen voor de teeltkosten, omdat er meer inspanningen nodig waren op het gebied van bemesting en ziektebestrijding.”
De volumestijging is vooral te danken aan de toename van het areaal, voegt Mohammad eraan toe. “De regering heeft veel inspanningen geleverd op het gebied van landaanwinning, waardoor enorme gebieden bebouwbaar en beschikbaar zijn geworden, voor bedrijven in de openbare en particuliere sector.” De Egyptische regering heeft verschillende grootschalige programma’s gelanceerd om woestijngrond te ontginnen, met name door middel van het megaproject “New Delta”, dat 924.000 ha met verschillende gewassen omvat. Aardappelen behoren tot de strategische gewassen waarop dit project is gericht, om aan de binnenlandse vraag te voldoen en de export te vergroten.
“Alle indicatoren staan op groen,” aldus Mohammad. “De kwaliteit is dit jaar top. We hebben een breed scala aan soorten en maten om aan de marktbehoeften te voldoen. Dit is te danken aan de planten van goede kwaliteit, voldoende meststoffen en het geschenk van de vruchtbare gronden die we in Egypte hebben.” Al Gamal-Plantix teelde dit jaar de rassen Lady Rosetta, Spunta en Hermes, met volumes van 30 duizend ton, aldus Mohammad.
“De Egyptische aardappelteelt profiteert van de zwakke concurrentie op de internationale markt,” voegt Mohammad eraan toe. “Andere herkomstlanden die tegelijk met Egypte een exportkalender hebben, hebben lagere volumes. Ik denk bijvoorbeeld aan de teelt in Pakistan.”
De uitdaging waarmee de exporteurs dit jaar worden geconfronteerd, is de toeleveringsketen. Er zijn veel gewassen beschikbaar voor de export, waaronder aardappelen, citrus, uien, knoflook en dit zet de transportlijnen onder druk. Mohammad legt uit: “De transportkosten naar sommige landen zijn aanzienlijk gestegen en de havenoperaties verlopen minder vlot door de grote hoeveelheden. Dit is vooral het geval voor zendingen naar Rusland, waar schepen te lang, tot 10 dagen, moeten wachten om de haven van Novorossiysk binnen te varen, waardoor onze kosten nog verder stijgen. We hebben dit probleem ook in onze havens in Egypte door de verstoring van de scheepvaartlijnen, waardoor het ophalen van onze containers vertraging oploopt.”
Wereldwijd zijn er onvoldoende hoeveelheden aardappelen, waardoor meer dan één land gedwongen is de export helemaal te verbieden. De vraag naar Egyptische aardappelen stijgt daarom en komt uit de hele wereld. Mohammad somt de bestemmingen op die de meeste bestellingen doen: “Dit zijn voornamelijk Griekenland, Rusland, Spanje, Libanon, VAE, Italië en Mauritius. Daarna volgen met een gemiddelde vraag de andere landen van de Europese Unie, vooral Roemenië, Afrikaanse landen, de Golfstaten, Turkije, Syrië. Op verschillende andere plekken worden kleine hoeveelheden geleverd.”
Wat de prijzen betreft, gaat de algemene richting naar stabilisatie, of in de woorden van Mohammad: “De prijzen zijn te laag, bijna op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Dat is niet fijn, omdat onze kosten zijn gestegen.”
“Al Gamal-Plantix is actief op een areaal van 2428 hectare en we zijn bezig met een uitbreiding van nog eens 4046 hectare land. We zoeken momenteel potentiële investeerders voor deze belangrijke mijlpaal in onze ontwikkeling,” besluit Mohammad.
Bron AGF