Nieuwe ramingen Europese granenhandel en productie
Volgens ISN gaat de Europese Commissie voor dit jaar uit van een totale graanoogst van 287,9 miljoen ton. Dit is 8,4 procent meer dan vorig jaar. In 2022 viel de productie lager uit door droogte en hitte.
Volgens de ramingen is dit jaar vooral de Europese maisoogst groter. Deze groeit met bijna een kwart tot 65 miljoen ton. Het volume zachte tarwe bedraagt naar verwachting 130,9 miljoen ton (in 2022 was dit 126 miljoen ton). De gerstoogst stijgt naar verwachting met 2,7 miljoen ton tot 54,2 miljoen ton.
Interne vraag
Tegenover de flink stijgende graanproductie in de Europese Unie, staat volgens ISN een geringe toename van de totale interne vraag van 0,2 procent. Dit komt neer op een totale behoefte aan granen van 254,2 miljoen ton.
Zo’n 156,5 miljoen ton hiervan is voedergraan, een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. Deze stabilisatie is naar verwachting het gevolg van lagere graanprijzen. Door de bevolkingsgroei stijgt de vraag naar graan voor menselijke consumptie tot 59,5 miljoen ton. Dit is een toename van 0,5 procent.
Export
Volgens de ramingen van de Europese Commissie komt de totale graanexport dit jaar 8,3 procent hoger uit dan vorig jaar. Dit komt overeen met een toename van 3,7 miljoen ton tot 47,9 miljoen ton.
Hierbinnen blijft de tarwe-export met 32 miljoen ton ongeveer gelijk. De export van mais en gerst neemt wel flink toe. Mais groeit met 2,6 miljoen ton tot 4,6 miljoen ton, en gerst neemt met 1 miljoen ton toe tot 10 miljoen ton.
Minder invoer
Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, zal volgens de prognoses tussen juli 2023 en juli 2024 de import van granen met bijna een kwart dalen. Dit komt volgens de prognoses van de Europese Commissie neer op een totale invoer van 26,3 miljoen ton.
Deze invoer omvat 18 miljoen ton mais, dit is 5 miljoen minder dan in het lopende seizoen. De invoer van zachte tarwe daalt naar verwachting met 3,5 miljoen ton naar 4 miljoen ton. Volgens de ramingen zal de zelfvoorzieningsgraad voor granen komend jaar 113 procent bedragen. Dat is 8 procent meer dan in het huidige seizoen, dat loopt tot eind juni.
Bron Akkerwijzer