‘Populariteit agrarische grondstoffen neemt toe’
AMSTERDAM – “De interesse voor agrarische grondstoffen, zoals sojabonen, koffie en mais, neemt toe”. Dat stelt Laurens Maartens, handelaar van Saxo Bank. De bewustwording onder zijn klanten is groter geworden, stelt hij. “Schaarste is nu een belangrijk economisch issue. En schaarste is er bij sommige agrarische grondstoffen. Ik denk dan ook dan prijzen op een hoger niveau zullen komen te liggen”, zet hij zijn visie kracht bij.
De klanten van de grondstoffenhandelaar zijn vooral institutionele partijen, maar ook particulieren. Vooral deze particulieren zoeken nog steeds met name de niet-agrarische kant. "Goud, zilver, olie. Het bekende liedje." Maar ook voor die groep voert hij in toenemende mate opdrachten uit met betrekking tot agrarische grondstoffen.
Toegankelijkheid is hierbij een toverwoord. Beleggen in agrarische grondstoffen is de afgelopen jaren veel toegankelijker geworden voor de particulier. Maartens: "In eerste instantie konden beleggers alleen in termijncontracten, futures, handelen. Maar de hoge prijs daarvan schrikt veel beleggers af."
Door de komst van cfd's (zogenaamde contracts for difference) en later turbo's is de markt beter bereikbaar geworden. "De cfd is een soort minifuture. Door de lagere prijs en lagere hefboom van cfd's kan ook de particuliere belegger eenvoudig inspelen op marktkansen."
Risicodekking
"De markt wordt eigenlijk nog steeds beheerst door relatief weinig partijen, denk aan Glenncore en Cargill", vervolgt Maartens over zijn eigen tak van sport. "Deze partijen handelen natuurlijk direct in grondstoffen."
Bij Saxo Bank handelt de belegger indirect in grondstoffen, via futures of cfd's. Deze derivaten kunnen ook ter risicodekking gebruikt worden. Zo kunnen luchtvaartmaatschappijen zorgen dat zij beschermd zijn als de prijs van olie boven een bepaald niveau, bijvoorbeeld $140 per vat, komt. Via een future kunnen ze zorgen dat ook zij ook in dat geval de olievaten gedurende een periode nog steeds tegen $140 kunnen blijven inslaan. Zo proberen ze te voorkomen ze dat hun brandstofkosten de pan uit rijzen.
"Het verleden heeft bewezen dat je daar ook de mist mee kunt ingaan, als de prijs van de grondstof daalt." De Saxo-handelaar voorziet echter dat de prijs van 'het zwarte goud' de komende jaren juist omhoog zal gaan.
Probleem
"Ook daarbij speelt schaarste een rol. Het is reëel dat de olieprijs zal blijven stijgen. Op lange termijn is het logisch dat olie duurder wordt."
Dat brengt ook zorgen en kansen met zich mee, weet hij. "Als de WTI-prijs (de prijs van een ruw vat Amerikaanse olie, red.) boven de $200 komt, hebben we denk ik een probleem."
In dat scenario zal volgens Maartens het kernenergie-issue weer meer op de voorgrond treden. Tegelijkertijd kan het ook een kans zijn om duurzame energie te laten doorbreken. Elk nadeel heeft zijn voordeel."
Bron: DFT