Graanmarkten blijven gevoelig
VS – Afgelopen week was er een wisselend beeld in de VS met betrekking tot het weer. Door de plotselinge weeromslag in het midden van Amerika met koude nachten, veroorzaakte enige onrust met betrekking tot de eventuele schade in de gewassen. Echter tot op heden lijkt dit mee te vallen. Voor de oude oogst worden de voorraden voor maïs behoorlijk aangesproken en komt deze op een zeer laag niveau. Dit wordt nog versterkt door de enorme maïsexport orders naar China. Ook afgelopen week waren de exportcijfers uitstekend. Het resultaat zijn op korte termijn nerveuze markten. Voor het nieuwe seizoen ziet het er veel beter uit. Alle gewassen ontwikkelen zich, ondanks de recente koude golf, prima en zijn allemaal boven gemiddeld ten opzichte van de laatste jaren.
Canada – Canada- StatCan- publiceerde haar eerste schatting van het tarwe areaal. Naar verwachting was dit positief en met 24.3 miljoen acres (+2.8 miljoen acres ten opzichte van 2011/12).
EU- De gevolgen van de strenge winter in combinatie met veel te weinig neerslag in een groot gedeelte van Europa, zijn voor tarwe en koolzaad behoorlijk. Reden voor bijvoorbeeld het International Grains Council om de tarwe productie weer met 5 miljoen ton naar beneden toe bij te stellen op 676 miljoen ton. Voor maïs is het beter en het IGC blijft in haar prognose van een maand geleden, 900 miljoen ton.
Afrika – Marokko verwacht als gevolg van de droogte bijna een halvering van de graanproductie, 4.8 miljoen ton (2011:8.4 miljoen ton)
Zuid-Amerika – Ook dit contigent stellen de oogsten voortdurend naar beneden toe bij. Brazilië verwacht een soja oogst van 64.5 miljoen ton (USDA april 66 mt). Argentinië komt inmiddels met een opbrengst voor soja van 41.5 miljoen ton (USDA april 54 mt).
De Zwarte Zee – Oekraïne verwacht een tarwe productie tussen 11-14 miljoen ton. Ook hier is veel graan uitgewinterd (vorig jaar 22.3 mt). Veelal zal herinzaai maïs zijn. Kazakstan heeft nog veel graan op voorraad (record oogst afgelopen jaar), maar door de ongunstige ligging van dit land is het logistiek veel moeilijker om de havens van De Zwarte Zee te bereiken.
Markten blijven zeer nerveus, ondanks dat de termijnmarkten de afgelopen week redelijk zijwaarts ontwikkelden. De enorme zuigkracht van China op alle grondstoffen, kunnen de markten het zich niet meer permitteren dat er misoogsten zijn. De gevoeligheid van de noteringen ligt naar boven. Natuurlijk, als oogsten zich overal prima ontwikkelen zal dit wel gevolgen hebben voor de noteringen. Echter de correcties naar lagere koersen zijn waarschijnlijk kleiner dan de uitslagen naar hogere noteringen.
Jan Bakker