"Boeren zullen moeten wennen aan volatiele prijzen"
Boeren zullen moeten wennen aan de sterk schommelende prijzen voor hun producten, terwijl de kosten van grondstoffen waarschijnlijk zullen blijven stijgen. Dat vertelde Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC (Franstalige vleugel KBC), op de landbouwbeurs van Libramont. Hij nuanceerde ook de mythe dat de consument steeds meer betaalt voor voeding.
De volatiliteit van landbouwproducten is sinds het begin van de financiële crisis in 2008 een feit. Deze trend zal ook het volgende decennium nog aanhouden, zo blijkt uit een analyse van Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque & Assurance.
Naast de invloed van de financiële markten, speelt voor de landbouwsector ook het klimaat een grote rol als verklaring voor de prijsschommelingen. "Die aspecten waren vroeger verwaarloosbaar. Maar men wordt steeds meer geconfronteerd met de grillen van het klimaat. En in een mondiale markt heeft elk regionaal incident een wereldwijde impact", aldus Keppenne. Als voorbeeld verwijst hij naar de droogte die momenteel de VS teistert, waardoor de maïsoogst tegenvalt en de maïsprijzen wereldwijd de hoogte inschieten.
Volgens hem heeft de groeiende wereldbevolking geen zware impact op de landbouwprijzen, maar zijn het andere factoren die een cruciale rol spelen, zoals de duurdere grondstoffen, minder productiviteitswinsten, een wijziging van de voedingsgewoonten in de groeilanden, de productie van biobrandstoffen, een daling van de voorraden en speculatie.
De econoom nuanceert ook de mythe dat voeding alleen maar duurder is geworden. "De stijging van de laatste jaren mag ons niet doen vergeten dat sinds de jaren '60 de reële prijzen van voedingswaren (dus zonder de invloed van inflatie) zijn gedaald." Dat is volgens hem te danken aan de hogere productiviteit in de landbouwsector.
Bron: Vilt.be/Belga