Graantekort meevaller voor Nederlandse akkerbouw
AMSTERDAM – Nederland voorziet slechts voor 15% in zijn eigen graanbehoefte. De rest halen we vooral uit Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Zorgen voor een voorraad van zes maanden lijkt echter onbegonnen werk. Dat kost tegen de huidige marktprijzen alleen al aan graan een investering van €1,5 miljard, berekende de Universiteit van Wageningen op verzoek van deze krant.
In slechts enkele maanden steeg de graanprijs tot zo’n €270 per duizend kilo graan. Dat is een prijsstijging met ruwweg 35% ten opzichte van een halfjaar geleden. Nederland moet dat voor 85% invoeren. Zelf is ons land goed voor een jaarproductie van 1,8 miljoen ton. We verbruiken 12,5 miljoen ton op jaarbasis.Dat Nederland voor zijn graanconsumptie zo afhankelijk is van het buitenland, komt vooral door onze bodem: die bestaat uit te zware klei of is drassig. Nederland is bij uitstek een grasland.
„Onze grond is daarnaast heel erg geschikt voor aardappelen en suikerbieten”, zegt onderzoeker Van Berkum, die de berekeningen maakte. „Daar zijn bovendien aantrekkelijke rendementen te behalen. Voor graanteelt is onze grond niet het meest ideaal.” Toch telen zo’n 12.000 Nederlandse akkerbouwers geregeld allerlei granen. „Voor deze boeren is het verbouwen van graan en maïs vaak niet het hoofdbestanddeel”, zegt een functionaris van het Productschap Akkerbouw. Overigens zal Nederland dit jaar een uitstekende graanoogst kennen.
Bron: DFT