‘Speculatie leidt niet tot duurder voedsel’
Chicago – Speculatie leidt niet tot hogere voedselprijzen. Het kan zelfs prijsdempend werken. Die conclusie trekt analistensite Agrimoney uit de prijsontwikkeling van enkele landbouwgewassen.
Het is niet verwonderlijk dat durfkapitalisten (hedgefunds) en andere speculatieve beleggers worden aangevallen op de hoge voedselprijzen, schrijft Agrimoney. "Investeerders zoals hedgefunds staan niet bepaald bekend om het hanteren van een hoge moraal in hun investeringskeuzes. Ze zijn gemakkelijk te beschuldigen dat ze de honger in de wereld verergeren doordat ze veel geld in voedsel steken. Daardoor wordt voedsel duurder. Maar de aanval op voedselspeculanten is gebaseerd op emotie, niet op bewijs", concludeert Agrimoney in de analyse.
Agrimoney heeft de prijzen van een aantal gewassen in de Verenigde Staten op een rij gezet. De maisprijs steeg in juli 15,5 procent. Soja werd vorige maand 12,2 procent duurder. In beide gewassen wordt veel gehandeld op de termijnmarkten, waar speculanten vaak grote posities innemen.
Maar de prijs van uien steeg in die maand met 24 procent en selderij zelfs met 85,2 procent, ook als gevolg van de droogte in de VS. Maar die gewassen zijn niet verhandelbaar op een termijnmarkt. "De uienprijzen schommelen in veel jaren sterker dan die van mais of soja. Prijsbewegingen worden veroorzaakt door vraag en aanbod. Speculatie heeft hooguit een tijdelijk effect", concludeert Agrimoney. "Bovendien kan speculatie de prijs ook drukken als speculanten 'shortposities' innemen."
Vandaag bespreken de G20, de grootste economieën in de wereld, de gevolgen van de hoge voedselprijzen.
Bron Boerderij