‘Braziliaans riet verdringt suikerbiet’
Dubai – De telers van suikerbieten in Rusland en Oekraïne krijgen het moeilijk de komende jaren. Dat komt omdat Brazilië een grote hoeveelheid suikerriet oogst. Daardoor zakt de kostprijs in Brazilië. Dat maakt het lastig voor bietentelers om te concurreren met de riettelers. Deze boodschap was te horen op een conferentie in Dubai, bericht persbureau Reuters.
De bietentelers in Europa zijn voorlopig nog beschermd door de EU-suikerregeling. Als de regeling niet wordt verlengd na september 2015, dan krijgen ook de bietentelers in de EU het moeilijk. Maar er is een lichtpuntje. De Bietentelers kunnen gemakkelijker overschakelen op andere gewassen. Dat is lastiger voor riettelers, omdat de aanleg van een rietplantage een grote investering is.
Brazilië verwacht een zeer grote suikerproductie, zegt Jonathan Kingsman, hoofd Landbouw van marktbureau Platts. “Daardoor zakt de kostprijs. Andere landen hadden hun suikerproductie verhoogd omdat die in Brazilië daalde. Nu treedt het omgekeerde effect op. Landen als Rusland en Oekraïne kunnen waarschijnlijk straks niet meer concurreren met Brazilië.”
Bietentelers kunnen gemakkelijk overschakelen op graan. Dat is een rendabele teelt met de huidige prijzen, viel volgens Reuters te beluisteren op de bijeenkomst. De suikernoteringen zijn sinds februari 2011 bijna gehalveerd. De tarweprijs ligt ongeveer op hetzelfde niveau.
De Union of Russian Sugar Producers verwacht volgens Reuters dat het bietenareaal dit jaar met 8,4 procent daalt. Rusland was 10 jaar geleden één van de grootste importeurs van suiker. De eigen productie werd steeds rendabeler omdat de import van suiker uit Brazilië toen duur was. Nu is het land bijna zelfvoorzienend. De EU was vóór 2005 de grootste suikerexporteur ter wereld en is door de suikerhervorming in 2006 de grootste importeur geworden.
Bron: Boerderij