‘Aardappelseizoen eindigt in tranendal’
Vooruitzicht op hoge prijzen van aardappelen is weinig rooskleurig.
Handelaren die vrije fritesaardappelen wel willen kopen, maar dan tegen vlokkenprijzen. Daarmee eindigt het aardappelseizoen in een tranendal. Want aardappelen waar je een heel seizoen goed op hebt gepast, die wil je niet meegeven voor vlokkenprijzen. Zeker niet als je voor de bewaring ook nog eens de hoogste prijs moest betalen wat energiekosten betreft. Dus wel extreem hoge kosten en geen fatsoenlijke prijs. Biedingen van amper 7 cent per kilo, terwijl voor deze aardappelen een paar weken geleden nog 25 cent werd geboden of zelfs nog iets meer. Telers droomden tot voor kort van 30 cent, maar komen bedrogen uit.
‘Geen vertrouwen in toekomst’
Voor meeleveraardappelen zijn de fabrikanten iets vriendelijker. Die worden afgenomen voor prijzen van 12 tot 15 cent per 100 kilo. Maar ook dat zijn prijzen waar je het als aardappelteler niet van moet hebben in deze periode. Dat geeft geen vertrouwen in de toekomst van je bedrijf. Na corona leek de markt zich echt te verbeteren, maar aan het eind van het seizoen krijgen veel telers nog het deksel op hun neus.
En de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen zijn op dit moment ook niet al te best. De Noordwest-Europese aardappeltelersvereniging NEPG maakte een voorlopige areaalraming bekend van 507.336 hectare in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Dat komt neer op een toename van 2%. Zo’n toename werd begin dit jaar niet verwacht gezien de fors stijgende productiekosten. Maar goed, heel veel indruk maakte dit cijfer niet in de markt.
Teelt consumptieaardappelen neemt toe
De inkt van de NEPG-publicatie was amper droog of daar kwamen de voorlopige resultaten uit de Landbouwtelling van het CBS. Daaruit komt naar voren dat de teelt van consumptieaardappelen in Nederland met 7,7% toeneemt ten opzichte van vorig jaar. En dat is toch aanzienlijk meer dan de 2% die de NEPG voorspelt. Bovendien wordt in de markt meer waarde gehecht aan het CBS-cijfer dan aan de uitkomst van de NEPG.
Het CBS-cijfer is dan ook een fikse tegenvaller voor de aardappeltelers. Bovendien heeft de regen er in de afgelopen weken voor gezorgd dat de gewassen goed groeien. Prognosedienst Mars van de Europese Commissie mikt vooralsnog op gemiddelde (in Duitsland en Frankrijk) tot iets hogere (Nederland en België) hectareopbrengsten dan gemiddeld. Droogte en hoge temperaturen kunnen daar nog flink verandering in brengen. En natuurlijk schroeven de aardappelverwerkers hun productie verder op en dat zorgt voor meer vraag.
De afloop van dit seizoen toont echter wel aan dat de kooplust van de fabrieken zijn grenzen heeft. En dat maakt dat het vooruitzicht op de prijzen voorlopig weinig hoopgevend is.
Bron: Boerderij