Aardappelverwerkers verspillen steeds minder
Den Haag – De aardappelverwerkende industrie verspilt slechts 3,4% van de aardappel. De vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi) en de stichting ‘Samen tegen voedselverspilling’ lieten dit uitzoeken door Wageningen University & Research. In …
de verwerking van aardappel naar diepvriesproducten wordt 96,6% van de aardappel voedsel of veevoer. In totaal verwerkt de sector jaarlijks 4 miljoen ton aardappelen tot diepvriesproducten, voornamelijk frites voor klanten in foodservice, quick servicerestaurants en retail. Een ander deel van de aardappelen wordt verwerkt tot rösti, koelverse aardappelproducten en gedroogde aardappelvlokken. De reststromen van deze verwerking, zoals aardappelstoomschillen, eindigen vaak in veevoer of als technische hulpstof in biobased materialen. In 2022 verspilde de sector 3,4% van de verwerkte aardappelen. Dit is een percentage van het totale gewicht aan aardappelen en ingrediënten verwerkt tot diepvriesproducten. Onder verspilling vallen de reststromen die worden vergist, gecomposteerd, gestort, verbrand of op een andere manier geloosd worden. In 2020 werd nog 3,6% van de verwerkte aardappelen verspild. In twee jaar is een reductie van 5,5% in verspilling gerealiseerd, concludeert de sector. In de verwerking tot koelverse aardappelproducten is de verspilling nog minder, volgens de rapportage. Van de aardappelen die in dit proces niet tot levensmiddel of bijproduct verwerkt zijn, wordt 100% verwerkt tot veevoer. Hierdoor blijven deze aardappelen binnen de voedselketen. De voedselverspilling in deze aardappelverwerking is daardoor slecht 0,1% van de totale instroom. De sector ziet mogelijkheden om de verspilling nog verder terug te dringen. Dit kan door het schil- en sorteerproces verder te optimaliseren. Een betere behandeling van nevenstromen kan een groter gedeelte van die stroom geschikt maken voor verwerking tot veevoer. De bedrijven Agristo, Aviko, Farm Frites, Lamb Weston, McCain en Peka Kroef, samen goed voor 95% van de Nederlandse markt, rapporteerden zelf over hun verwerking. De gegevens zijn geanalyseerd door Wageningen University & Research.
Bron: Food + Agribusiness